Какво е бъдещето на газовите котли?

◄ Обратно към статиите
Природният газ става все по-предпочитан източник на енергия, за реализация на висока ефективност и ниски разходи в отоплителните инсталации. И все пак съществуват алтернативи за възобновяема енергия дори и в газообразна форма. Биометан и водородът ще придобият все по-голям интерес в бъдеще с оглед на опазването на околната среда и ресурсите, а това ще има пряко въздействие върху производството на  газови котли.
Все повече се говори за зелени системи и опазване на климата. Заместването на природната газ с биометан и водород е като сребърен куршум за привържениците на тази идея. За разлика от нафтовите котли, които вече са изчезващи и неефективни, газовите котли се развиват и адаптират. В бъдеще възобновяемите газообразни горива ще представляват голям дял в газовите мрежи.

Газът има бъдеще! Швейцария например иска да постигне 30% дял на възобновяемия газ до 2030 г., а ЕС дори планира да замени целия си запас от газови котли с водородни котли до 2050 г.  Метанът има бъдеще, ако се произвежда на възобновяема основа като биометан.

Биометанът - близнакът на природния газ

Свойствата на биометана са почти идентични с тези, открити в природния газ от изкопаеми горива. За разлика от природния газ обаче, той не се е образувал в дълбините на земните недра, а вместо това се произвежда на устойчива основа чрез ферментация на днешните биогенни отпадъци. Това може да включва кухненски отпадъци, отпадъчен дървесен материал, утайки от отпадъчни води или оборски тор. Рециклиращите компании и фермерите са типични производители на биометан. Използват се специални методи за пречистване на суровия биогаз в биометан, който след това може да се подава директно в съществуващите газови мрежи. Не е необходимо модернизиране на оборудването и не е необходимо електричество за производство му, с изключение на малкото количество, необходимо за управление на централата.

Водород - от сиво до зелено

gas-green-blue-grey.jpg
При изгарянето на водорода се получава само водна пара и много малко количество азотен оксид в реакция с азота, който се съдържа естествено във въздуха. Методът, използван за производството на водород, определя до колко той е устойчив. По принцип водородът може да се получи чрез електролиза на вода или крекинг на метан. Екологичните характеристики на водорода зависят от произхода на електричеството. Водородът се описва като зелен, син или сив според това колко екологичен е производственият му процес.

Може ли газов котел да бъде толкова ефективен, колкото термопмопа?

ДА, СЪС СИГУРНОСТ МОЖЕ! Ако се добави дори само 48% смес от биометан към конвенционалния газ, той се доближава до параметрите на термопомпа.

Всички газови кондензационни котли Hoval са готови да работят в такъв режим.
ug-2---gas-bolier-as-a-heat-pump.jpg
Бъдещата технология за производство и използване на газта в отоплителните системи е в посока на зелена енергия и опазване на околната среда. Това е и мотото на Hoval, което следваме от дълги години и внедряваме нови технологии, отговарящи на всички екологични изисквания и осигуряващи икономично и ефективно отопление в цял свят.

UltraGas® 2 - курсът към бъдещата газова технология

ultragas2-230_2020_schnitt-turbofer-detail_weiss-schatten.jpg
Оборудвани с модерна кондензна технология, газовите котли са един от най-ефективните. UltraGas® 2 е последното поколение газови кондензационни котли на Hoval, подходящи за отопление и производство на топла вода.



Котлите се предлагат с мощности от 125 kW до 1550 kW за единични котли, а като сдвоени котли с мощности от 250 kW до 3100 kW. Базиран на първото поколение кондензационни котли (UltraGas
®), което е доказано и тествано повече от 20 години, наследникът с патентования топлообменник Hoval TurboFer® впечатлява с по-високата си ефективност, бъдеща сигурност и компактен размер. Разбира се, газовият котел вече е подготвен за текущата промяна в енергийните източници от газ към биометан. Това го прави новият бенчмарк, пример за подражание за отоплителни системи в нови и реновирани проекти като жилищни сгради, малки и големи търговски и промишлени сгради.

Новият топлообменник Hoval TurboFer® : Патентован компонент в ядрото за по-голяма ефективност.

turbofer_1903_h5181web_.jpg

Топлообменникът Hoval TurboFer® е новият, патентован компонент в ядрото на котела. Уникалният му дизайн и специалната инжекционна технология генерират турбуленция от страната на димните газове, увеличавайки преноса на топлина и ефективността. Тази технология генерира икономия на енергия до 20% в сравнение с конвенционалните газови котли.  

Толкова мощен и въпреки това толкова малък по размер.

ultragas-2_kompakt_tuer_80cm_v2_2021.png

Конструкцията на стоящия котел UltraGas® 2 е с вертикално разположен топлообменник TurboFer®, а това намалява необходимото пространство до минимум.



При модели с мощност от 125 kW до 450 kW транспортната ширина е достатъчно малка, за да може лесно котелът да премине през стандартна 80-сантиметрова врата. Газовите котли с мощност от 530 kW до 1550 kW също се нуждаят от малко пространство за инсталиране; обикновено то е по-малко от половината пространство, което други газови кондензационни котли в този диапазон на мощност биха заели.

Зелени хибридни системи: Умната комбинация, която спестява пари.

ultragas2-230_2020_frontal_system_web.jpg

UltraGas® 2 също се откроява благодарение на своята гъвкавост: той може лесно да се комбинира с всякакъв вид топлинен източник и соларна енергийна система.



Независимо дали работи заедно с термопомпа или пелетен котел, стандартизираният контролер TopTronic
® E е основата за перфектна интеграция. Той гарантира, че всички компоненти в системата работят заедно по-ефективно, отколкото отделните модули сами

Ако статията Ви е била интересна, споделете я. 

Ако имате нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще Ви запознаем с всички предимства на газовите кондензни котли Hoval UltraGas® 2
автор
Stanimira Dimitrova