Модерна реновация за наследството от миналото: Модерни и отговорни решения за вековни сгради от Hoval

◄ Обратно към статиите

На хълма Комал в Румъния, на красива тераса, намираща се на 60 метра над река Сомес, се издига старинна крепост, която наблюдава вековния град в сърцето на Трансилвания. Там, където светското наследство се съчетава хармонично с модерността, съвременното вълнение и най-новото технологично развитие. Несъмнен меланж от минали парфюми, обгърнат от въздуха на неумолима промяна.

4-18.jpg

Впечатляващата крепост  "Cetatuia" се намира в квартал Груя на Клуж-Напока и води началото си от 18-ти век, изградена под командването на големия военен архитект Джовани Морандо Висконти, за да защитава града и околностите му.

Самата сграда фигурира в градоустройствения план, написан от Йохан Конрад Вайс през 1734 г., като служи първо като склад за провизии, а след това променя предназначението си на артилерийски склад.

2-35.jpg

Приземният етаж и сутерена на сграда са изградени от кариерен камък. Сградата има правоъгълна форма  с дълги страни ориентирани Север - Юг. Фасадите имат опростен външен вид, като единствените отличителни елементи са каменните блокове, оформени от ъглите на сградата. Прозорците на фасадите са украсени с варовикови рамки, с опростен профил, типични за бароковия период.

2h.jpg

Сутеренът на сградата е направен с помощта на каменни сводове, които се преливат в редица от колони, като линейността на конфигурацията е прекъсната само от деликатните вентилационните отвори.

Покривът е направен под формата на дървена рамка с надлъжна конструктивна система, която до ден днешен свидетелства за елегантността на бароковите конструкции.

Реновация и функционално преустройство - ново поколение вентилация и отопление за жилища от предишни векове

5-10.jpg
Една от сградите в крепостта е закупена от румънското архитектурно студио Архимар, а проектът се състои в реновация на сградата и превръщането й от склад в многофункционална сграда с изложбено пространство на ниво сутерен и офис помещения на нивото на приземния и таванския етаж.
8-9.jpg
Първоначално с височина, състояща се от приземен етаж плюс мазе, историческата сграда е била в силно рушащо се състояние. Реновацията е трявало да възстановяви дървената покривна конструкция, да се укрепят  сводовете, колоните, да се възстановят каменните стени и фасадите, както и металните капандури на керемидения покрив.

Един от големите проблеми, с които се сблъскват повечето стари сгради или исторически паметници, е налице и в този случай, а именно нарастващата влажност, която се появява поради факта, че водата преминава в стените, от различни източници, намиращи се в основата или в земята.

След възстановяването на конструкцията на сградата беше установено, че нивото на влажност е високо и доста трудно контролирано. Поради възрастта на сградата и неподходящите природни условия, съществуваше риск да останат непроветрявани, влажни и плесенясващи пространства.

HomeVent-comfort-FRT351_1712_offen-Pfeile_sRGB
За да се осигури чист въздух и оптимален контрол на влажността, екипът за реновация на сградата се спря на комфортната вентилация с рекуперация HomeVent ® от Hoval. Основното предимство на HomeVent ® е използването на ротационен енталпиен топлообменник, който представлява най-модерното технологично решение за рекуперация на топлина, студ и влага.
arhimar_07.jpg
"Използването на този тип оборудване ни позволява да поддържаме параметри на влажност в границите на комфорт, съответно 40-60%.  Благодарение на оптималния контрол на влажността, няма опасност от образуване на плесен и мухъл в сградата. Благодарение на денонощната грижа на вентилационната система сградата е постоянно свежа с достатъчно  чист и богат на кислород въздух, а  неприятните миризми и влага се изхвърлят навън. Така гарантирано получаваме приятна, здравословна среда и повишена степен на комфорт." - споделят от архитектурното студио.
9-3.jpg
Седалището на архитектурното студио Arhimar се възползва от най-новите технологии чрез системно решение на Hoval, включващо жилищната вентилация HomeVent и високоефективен кондензен котел UltraGas, чиито емисии на Nox са ненадминато ниски - под 40 mg / kWh.


Друго предимство на вентилационната и отоплителна системата е осигурено от компактните размери и красив дизайн на рекуператора и газовия котел, които спестяват място - факт, който е изключително атрактивен за реновация на съществуващи сгради.
  За техният монтаж се изисква изключително малко пространство, което лесно се намери и в тази сграда. За да отговарят на различните изисквания за мощност в различните сезони и да дадат по-голяма ефективност и минимални разходи, два котела UltraGas бяха свързани заедно, образувайки каскада, което дава двойно по-голям диапазон на модулация на мощността.

Фокусът и целта на този проект беше да запази историческото наследство, ценностите и духа на миналото, но в същото време да го обедини с иновациите и технологиите на новото време, като се придържаме към мотото ни: отговорност за енергията и околната среда.

Чрез този проект екипът на Arhimar  затвърди силната си репутация в областта на архитектурното съвършенство, в основата на която намираме креативност, почит към историческите ценности и свързването им елегантно с дизайнът за бъдещето.


Ако статията Ви е харесала, чувствайте се свободни да я споделите.  

Функция и принцип на действие на комфортна вентилация HomeVent

автор
Stanimira Dimitrova