Знаете ли, че поддържането на неподходяща температура на водата може да доведе до развитието на бактерията Легионела?

◄ Обратно към статиите

Ако имате своя собствена отоплителна система, прочете нашите съвети как да се справите с бактерията Легионела. Тя има свойството да се размножава много бързо и може да причини сериозни здравословни проблеми.

Какво е Легионела?

Дори и  малък обем вода може да се превърне в подходяща среда за развитие на микроорганизми. Един от микроорганизмите, които обитават изкуствени водни среди и  влажни зони е известната бактерия  „Legionella pneumophila“. Тя може да бъде открита и във вътрешни водни обеми, както в морета, така и при влажна почва, мъх, дървени стърготини, дори и във водоснабдителните системи на сгради. Бактериите от групата Легионела са били открити през 1976 във връзка с нетипичен случай на пневмония, която засегнала ветерани от Американския легион, които били отседнали в хотел Филаделфия. Медиите го нарекли ,,легионерска болест“,  и патогенът бил неречен Legionella pneumophila.

Бактерията Легионела във водните системи

Изкуствените среди, в които тези бактерии се размножават са: 

 • системи за битова гореща вода,
 • бойлери,
 • буфери,
 • медицински апарати, чиито повърхности са в контакт с вода.


Тяхното развитие се подпомага от лошото качество на водата във водните системи, неправилната им експлоатация и недостатъчен санитарен надзор на устройствата, които са част от тези системи.  

bacteria-legionella-bitova-goreshta-voda-hoval

Фиг.1  3D визуализация на бактерията Legionella pneumophila

 

Как се размножава бактерията Легионела?

Най-често срещаните източници на замърсяване са битовата гореща вода и климатичните системи. Заразяването с бактерията Легионела  става директно чрез консумацията на замърсена вода. След като попадне вътре в тялото, тя причинява нетипична пневмония и висока температура, която може да бъде придружена  от силно главоболие, втрисане и затруднено дишане.

Бактерията се разпространява в температурен диапазон от от 20-50°C, но оптималната температура за нейното развитие е 38°C. Тя не се размножава при температури над 50°C, а за да бъде тя унищожена във водната среда – температурата на водата трябва да бъде над 70°C. 

Развитието на бактерията Легионела в системите за битова гореща вода е подпомогнато от присъствието на биофилми и механични депозити, където живеят и други бактерии. Това се отнася особено за неправилно проектираните системи, които нямат циркулация или които са преоразмерени, поради което се получава временен застой при движението на водата, и които имат така наречените "мъртви зони". 

Как да се справим с Легионела?

Бактерите Легионела, които се намират в системите, могат да бъдат унищожени като се използва химичен или термичен метод.  В чистите системи, в които няма биофилми, бактерията не се размножава толкова бързо и оттук се усеща необходимостта от правилното проектиране и изпълнение на системата за битова гореща вода. Може да се предотврати разпространението на бактерии във водоснабдителните системи чрез използване на правилните технически решения:    

 • Температурата на използваемата вода бъде над 55°C  
 • Водата трябва периодично се загрява до 70-80 °C, за да се извърши термична дезинфекция.  
 • Да се използва рециркулационна система за битова гореща вода.
 • Да се отстранят неправилни или непълни топлоизолации и да се заменят с нови, с подходяща дебелина, ниска топлопроводимост, която не пропуска влага и няма нарушена структура
 • Тръбите за топла вода трябва да се дезинфекцират периодично. 
 • Системата трябва да бъде балансирана, така че да се избегнат зони с твърде ниски скорости на движение на водата, които представляват заплаха за по-ниски температури или застояване на водата.
 • Така наречените „мъртви зони“ трябва да бъдат отстранени, или ако това не е възможно, то тогава водата в тях трябва да бъде периодично загрявана над 70 С.
 • Трябва да бъде осигурено и поддържано подходящо състояние на системата от техническа и санитарна гледна точка.

Най-много случаи на Легионела са регистрирани през 2014 година.

Със 6 941 регистрирани случаи, скоростта на легионерска болест в Европа през 2014 г. е бил 13.5 случая на един милион, което е най-високата наблюдавана някога. В периода 2009-2014 избухва епидемия във Vila Franca de Xira в близост до Лисабон, Португалия през 2014 и това до голяма степен допринася за високия брой регистрирани случаи на Легионела през 2014. По-нататъшни изследвания като анализа на метеорологичните условия, благоприятни за ,,Легионерска болест“  показват причините за това нарастване.

Във Франция, Германия, Италия, Португалия и Испания са регистрирани 74% от случаите. Можете да намерите списък с огнища на легионерска болест тук

______________________

Какво е решението?  

За да се намали риска от развитието на Легионела, трябва да се гарантира подходяща температура на водата. В хотелте, плувните басейни, спа центрове и болници микробиологичната чистота е от изключително значение. Там е задължително трябва да има надеждни системни решения за производство на битовата гореща вода.

Открийте восокоефективната и мощна система за подгряване на битова гореща вода - Modul-Plus, в която няма никакъв риск от развитие на бактерия Легионела, както и станциията за производство на битова гореща вода  TransTherm.

автор
Lacoste Baptiste