Ефективно отопление: 9 съвета за енергийна ефективност

◄ Обратно към статиите

Независимо от това дали сте наемател или собственик, всеки от Вас може да се възползва от ефективно отопление. С нашите съвети може да спестите енергия и пари, а освен това да намалите вредното влияние върху околната среда, докато увеличавате енергийната ефективност в дома. 

Знаете ли, че за отопление и топла вода са необходими около 83% от общата енергия в швейцарските домакинства? Отоплението, от своя страна, представлява половината от общата енергия на Швейцария и се отделят около 45% от емисиите CO2.  Въпреки това, можете да постигнете известни спестявания и да повишите енергийната ефективност във Вашия дом, ако знаете как да постигнете ефективно отопление.

efektivno-otoplenie-za-doma-jilishtni-sgradi-ot-hoval

1.    Изберете правилното отопление 
Старомодните отоплителни системи губят енергии и пари. С модерна отоплителна система разходите за отопление могат да бъдат намалени с около 20% и в същото време да се опази околната среда. Ние можем да Ви кажем защо и кога трябва да модернизирате Вашата отоплителна система.

2.     Намалете стайната температура 
Чрез намаляване на стайната температура само с една степен може да спестите 5-6% от енергията за отопление – така че, настройте Вашия термостат правилно. В стаите, в които прекарвате повече време препоръчваме средна температура от 20 до 22 градуса, в спалнията – 17 до 18 градуса, в банята между 22 и 24 градуса. Ако не сте си вкъщи през деня, отоплението не трябва да работи на пълна мощност. . 

3.     Вентилация 
Дръжте вратите и прозорците затворени. Избягвайте продължителното проветряване чрез леко отворени прозорци, защото по този начин се охлажда цялата сграда и в крайна сметка топлината отива навън. По-добре отворете за кратко, но изцяло прозорците два или три пъти в деня за пет минути. По този начин навлиза пресен въздух и се отстранява нежеланата влажност. Още по-добро решение е инсталирането на контролирана вентилационна система – доставя пресен въздух, който е предварително затоплен чрез рекуперация и контролира нивото на влажност, т.е. изхвърля излишната влага от бани, тоалетни, кухни и подава леко овлажнен в хигиенните норми въздух в дневна и стаи.  

4.   Намалете топлинните загуби 
Дръжте вратите на отопляемите помещения затворени, за да не загубите топлия въздух в тях. Затваряйте коминните клапи, когато не използвате камината. Спуснете завесите или щорите през нощта, за да може стаите да задържат топлината си по-дълго. . 

light-in-livingroom.jpg

Възползвайте се от безплатните източници на топлина като слънчевата светлина и не спускайте Вашите завеси или щори, когато е слънчево. 

5.    Пестете битовата гореща вода 
Затоплянето на водата използва над 12% от енергийните нужди. Намалете използването на битова гореща вода, като вместо вана си взимете душ. Не само ще спестите значително количество вода (над 50 литра), но и топлинна енергия. Ако се отоплявате с нафта, използвате половин литър нафта за една пълна вана – четири пъти повече отколкото за един душ. 

6.    Избягвайте големите консуматори на енергия  
Избягвайте електрически отоплителни тела с вентилатори, защото електрическото отопление е неефективно и скъпо. И електрическите, и инфрачервените нагреватели консумират много електроенергия. 

7.    Редовна проверка и инспекция на отоплителната система  
Ако радиаторите не загряват добре, те трябва да бъдат обездушени. Редовно проверявайте Вашата отоплителна система, дали работи ефективно по отношение на разходите и енергията. Това ще Ви помогне да избегнете аварии и замърсяване, удължава срока на експлоатация и  увеличава енергийната ефективност на Вашата отоплителна система. Разберете какво е важно за поддръжката на газовите котли.
 
8.    Интелигентен контрол за отопление 

TopTrnicE-inteligenten-kontrol-samo-s-vurha-na prustite-hoval

Съвременните системи за отопление са оборудвани с интелигентни контролни системи, които Ви предоставят възможността не само да регулирате температурата според Вашето ежедневие, но също така и да се вземе предвид прогнозата за времето в реално време чрез интернет. За всички хора, които са екологично настроени, интелигентната контролна система е задължителна при покупка на нова отоплителна система.  
 
9.    Използвайте други начини за затопляне

lady-in-sweater.jpg

Ако чувствате, че Ви е студено през зимата, въпреки, че вътре е топло, използвайте бутилка топла вода и топло одеяло или потопете краката си в топла вода.  Един горещ ароматен билков чай също може да Ви стопли.
______________________________________________
Вашата отоплителна система може ли да предсказва прогнозата за времето?
С интелигентната контролна система TopTronic® E , ще знаете прознозата за времето предварително. С това предимство, температурата във Вашия дом винаги ще бъде приятна, а Вие ще спестите енергия.

Каква е ползата от TopTronic® E вижте тук >> 

 

автор
Peter Schatte