Hoval топли замъка „Юлия Хасду" в Румъния вече 17 години

◄ Обратно към статиите

Между 1894 и 1896, румънският учен Б. П. Хасду започва строежа на замъка "Юлия Хасду"  в  Кампина  след направените от самия него скици в миг на вдъхновение и твърди с увереност, че е заради безсмъртния дух на неговото дете. Една символизираща структура, посветена на неговата уникална дъщеря и единствен духовен храм в света, продължава да бъде популярна и уникалена дестинация и в наши дни.  

След голямото заметресение случило се на 4 март 1977г., стените на замъка се напукват заплашвайки да се сринат, поради тази причина музеят веднага е затворен и претърпява дълъг период на реставрация, която все още не е довършена.  Замъкът "Юлия Хасду" се завръща към културните и туристически богатства през февруари 1995г. 

През 2000г. започва нова глава в историята на замъка, а именно модернизацията на отоплителната система и избора на екологично и ефективно решение. За отоплението в миналото са разчитали на традиционните керамични печки – автентични и удивителни произведения на изкуството, но с ниско ниво на ефективност и с определен дискомфорт поради неравномерното разпределение на температурата, също така и от относително високия риск от пожар, който би могъл да застраши съществуването на уникалната конструкция. Влизането в новото хилядолетие бележи началото и на новото модерно отопление на газ и изборът за замъка е именно кондензния стенен котел – TopGas 60 от Hoval. Общата отопляема площ е около 400 кв.м. (включително и мазето), като стаите на приземния етаж са с наистина голяма височина над 5 м .

Изборът беше определен от предимствата, които предлага избора на газов кондензен котел. Благодарение на кондензната технология се постигат ниски оперативни разходи, а изхвърляните въглеродни емисии са с изключително ниска стойност, което се дължи на намаления разход на гориво.  Спестяването на пространство също е едно голямо предимство, тъй като котелът е компактен и идеално приспособим към тесните пространства и коридори на замъка, а промените в конструкцията на сградата са забранени със закон. Елементът, който гарантира и съотвества на дълголетието е топлообменика на котела, изработен от особено ефективна алуминиево-силиконова сплав. Алуминият дължи отличната си устойчивост от корозия на оксидния филм, който действа като защитна бариера. Филмът формира непрекъснат слой и напълно се прилепва към повърхността на алуминия, а в случай на влошаване на състоянието се ремонтира бързо. Алуминият има много висока степен на предаване на топлина, а голямата му оребрена площ допълнително увеличава тази мощност.   Степента на автоматизация, като се има предвид, че говорим за 2000г. беше пионерска работа в тази област, а днес тя се превърна в стандарт за качество.  

julia-hasdeu-s-otoplenie-ot-hoval

Автоматизацията, която Hoval осигури на замъка е чрез стаен контролер с температурни сензори, които осигуряват правилните условия в музея спрямо външните атмосферните условия. По този начин бяха изпълнени две основни изисквания: първо - топлинният комфорт, който осигурява и запазването на наследството в музея, а второ – ефективна система с минимални разходи за енергия.


Автоматизацията, която Hoval осигури на замъка е чрез стаен контролер с  температурни сензори, които осигуряват правилните условия в музея спрямо външните атмосферните условия. По този начин бяха изпълнени две основни изисквания: първо - топлинният комфорт, който осигурява и запазването на наследството в музея, а второ – ефективна система с минимални разходи за енергия.

Q: Моля, разкажете ни няколко неща за архитектурата на замъка Юлия Хасду, толкова богат със символизъм и изключително завладяващ, особено заради скиците на Богдан Хасду, вдъхновени от безсмъртния дух на неговата дъщеря, Юлия.

A: Смъртта на Юлия Хасду (1869-1888) е причина за нарастващия интерес на нещастния ѝ баща към нова област на проучвания, тази на душата и материализирането на идеите в символични форми – в този случай архитектурна. Дъщерята на Богдан Хасду е била брилянтно  дете. Умира малко ппреди 19-та си годишнина от белодробна туберкулоза през 1888г., когато е трябвало да премине бакалавърския си изпит по философия в Сорбонския университет. Също като Виктор Юго, Хасду се опитва да комуникира с духа на своята дъщеря по време на спиритуални сесиии чрез медиуми и дори чрез самия себе си. Съобщенията от спиритуализма са запазени и до днес.

Последната сграда се състои от три кули, средната от които е с купол и играе символичната роля на църква. Каменната врата, върху която е гравиран семейният герб, се върти около ос и представлява главния вход към замъка, който е ограден от два каменни трона, а на всеки трон има женски сфинкс, пазители на входа.   

Q: Каква е била целта на конструкцията? Какво е предназначението на замъка? 

A: Замъкът е построен в памет на двете Джулии в живота на учения: Неговата жена и неговата дъщеря. Вътре, паметникът е декориран със стенописи и мраморна мазилка в различни цветове. В кулата, от лявата страна на сградата, има приемна зала и хол,  стените на който са изрисувани с много семейни портрети, заобиколени от лаврови венци.  

julia-hasdeu-romania-inteligentno-otoplenie-ot-hoval
Залите на замъка имат различни функции: хол, приемно фоайе, бюро за писане. Освен това, се смяташе, че най-високата кула  от Хасду е храма на замъка, защото и до днес там има статуя на Исус, на купула е нарисувано небе със звезди и ангели, а в средата Божието око. Стаята предопределена за спиритуалните срещи е мрачна, а на стените й са нарисувани символи: глава на ангел, триъгълник, пеперуда (както се вижда от снимката на оригиналните стенописи), може би има и други символи неоткрити и до днес. В наши дни стенописите в тази стая не са възстановени.

Q: Замъкът Юлия Хасду е дълбоко духовно, мистично място със специален емоционален заряд. Такова място, сложно и противоречиво, определено поражда легенди. Кои са най-известните? 

A: В първата половина на 20-ти век, трансилвански журналист е имал идеята да събере местни свидетелства и да ги превърне в легенди. Хората казвали, че по времето на строежа на замъка, всяка нощ са чували звуци от пиано (това бил духът на Юлия, който свирел на пияно) и аплодисментите на баща й. И до ден днешен пианото свирело само!... Други пък разказвали как лампата на съседите угасвала, когато започвали спиритуалните сесиии. „Вчера  майка ми запали лампата четири пъти” – казвали местни. Също така, има много осбена легенда свързана със замъка Юлия Хасду: „Ако някой мине пред замъка и иска да се закълне, не може. Езикът му се слепва.“  

julia-hasdeu-efektiven-kondenzen-gazov-kotel-ot-hoval
Q: Започнахме и обърнахме внимание на духовната страна на замъка, но нека се фокусираме на малко „по-земна“ част – а именно силно закотвената в реалността техническа сфера, необходма за строителството. Ние сме запознати с това, че замъкът вече 17 години използва отлително решение от Hoval (кондензния стенен котел TopGas). Какво бихте казали за опита си с тази система



A: Това е едно дългогодишно и наистина много ефективно решение! Продължаваме да използваме същото оборудване и сме доволни от него, защото работи много добре и дори осигурява много ниска консумация. Не изхвърля вредни вещества, с които да вреди на околната среда, а това е важно, защото замъкът се намира в прекрасен парк и защитена местност.

автор
Alexandra Dragoi