Жилищните сгради, хотелите и спортните зали често се нуждаят от топла вода в големи количества и то в пиковите часове. Как да я осигурим?

◄ Обратно към статиите

Жилищните сгради, хотелите и  спортните зали често се нуждаят от топла вода в големи количества и то в пиковите часове, за да може много хора да имат възможността да се къпят едновременно. Какъв е най-ефективният, природосъобразен и спестяващ място начин, за да си осигурим тази топла вода? 

Това е познат проблем: конвенционалните системи за топла вода с бойлери често не могат да осигурят достатъчно мощност, за да покрият пиковите нужди за БГВ. Освен това, имат големи размери и заемат голяма част от техническото помещение. В режим на готовност (standby) те имат големи загуби и това намалява ефективността.

Какво е решението за това?

Необходимо е проектиране на система с ниско температурно връщане, голям водосъдържател и топлообменик с голяма площ за осигуряване на битова гореща вода с висока температура. Системата с топлобменици предлага добра алтернатива, тъй като се оползотворява повече енергия и се връща по ниска температура към котела. Тази ниска температура осигурява по-голяма кондензация, а оттам и по-голяма ефективност на кондензния котел. Друго предимство е, че системата работи със значително малко количество воден обем, а това води до ефективност и спестяване на място и енергия. 

hidravlichna-shema-ultragas-combival-hoval

И тук идва решението, което предлага Hoval: UltraGas® и станцията за гореща вода TransTherm aqua LS plus. Решението Ви дава възможност да се възползвате от предимствата, с които разполага кондензения газов котел от Hoval - UltraGas®.  Със своя топлообменик от здрава неръждаема стомана и отделните входове за високо/ниско температурно връщане осигуряват оптимално ниво на ефективност.  Ниското температурно връщане е около 30°C и е постигнато от станцията за гореща вода TransTherm aqua LS с вграден втори топлообменик. Умното нещо в това решение е, че вторият топлообменик поема задачата да връща охлаждането, за да се гарантира. постоянна температура на връщане, като по този начин се повишава кондензационния ефект на UltraGas®. Всичко, което подобрява кондензацията води до повишаване на ефективността като едновременно с това намалява вредните емисии на  CO2. Освен всичко това, системното решение е със съвсем скромни изисквания спрямо пространството и разполага с отлична гъвкавост като изисква само един контролер - TopTronic® E.

temperraturna-diagrama-na-ultragas-transtherm-hoval

Ако сте харесали тази статия, моля споделете я! 

автор
Stanimira Dimitrova