Чистият въздух в дома е най-важната съставка за здравословен комфорт

◄ Обратно към статиите

Ние прекарваме повече от 80% от времето си на закрито и правим около 15000 -20000 вдишвания на ден. Но знаете ли, че замърсяването на въздуха във Вашия дом, офис и в училището на Вашето дете може да бъде до 100 пъти по-вредно от това навън.

Въздухът в нашите домове, офиси и училища има огромно значение за нашето здраве. Ако нямате подходяща вентилация, всички тези вредни вещества се задържат във Вашия дом и вие сте тези, които ги вдишвате.

Сградите сега и в миналото

,,Строителството на плътно затворени сгради през последните две десетилетия направи много по-лесно натрупването на влага и прах“ отбеляза доктор Дъглас Докъри от университета Харвард. В миналото лошата изолация и не толкова плътни прозорци в домовете, позволяваха изобилие от естествена вентилация (инфилтрация). В днешно време топлоизолацията става все по-ефективна в съвремените сгради. От една страна това спестява енергия. Но от друга страна, добрата изолация предотвратява обмена на въздуха, който преди навлизаше в пропускливата ограждаща конструкция  на сградата и старите прозорците.

Здравето – най-голямото ни богатство

hovaldete

Един възрастен дневно прави около 22 000 вдишвания, поглъщайки между 15 000  до 20 000 литра въздух. С всяко вдишване поемаме между 40 000 и 75 000 прахови частици. Един грам прах съдържа 700 милиона различни молекули, които могат да представляват огромна заплаха за Вашето здраве. Същото важи и за нашите деца, ако не се осигури добро качество на въздуха, ги предразполагаме към алергии и дори астма.

Миниатюрните частици и микроби, които се движат във въздуха на Вашия дом, могат да предизвикат симптоми на алергия и да причинят други неудобства, като например главоболие. Ако децата Ви имат алергии или астма, вентилацията е от решаващо значение. 

Обикновената вентилация може да доведе до кондензация, прекалено количество влага и високи нива на въглероден диоксид във Вашия дом. Какво означава това ?

hovalakar

Въздухът натрупва различни замърсители – главно издишания въглероден диоксид от нас, прах и акари,  дори плесенни спори. Ако има пушачи в къщата  - отровните вещества, които се насищат в мебелите на Вашия дом могат да бъдат освободени по всяко време. 

Домашни акари:

Въздухът издишан от хората и недоловимия процес на потене повишава влажността на въздуха. Водната пара се разнася върху студените повърхности, например прозорците и ъглите на стаите. Влажните повърхности са хранителни вещества за акари, които са причинителите на алергии. Плесенните спори атакуват храната. Продължителен период от време, прекаран на място с лоша вентилация, може да бъде изключително вредно за организма. Това може да предизвика сънливост, главоболие, замайване, понижено внимание, слабост, умора, гадене, отпадналост и дори депресия. Понякога тялото също може да реагира като раздразнение на очите и дихателните пътища, а дори сърдечна аритмия. Вентилацията трябва да премахне влагата причинена от дишане, гладене, готвене, изсушаване на прането и присъствието на различни миризми, които има в затворените жилищни помещения.

От колко пресен въздух се нуждаем ?

Общото правило е, че в рамките на един час, въздухът в хола има нужда да бъде заместен: Количеството на подавания пресен въздух се изчислява на база на обема на помещението или по 30 m3/h на човек в стаята (ако тези две числа са различни, изберете по-голямото). Например: Хол с площ  от 20 m2 изисква 50 m3/h пресен въздух, а в спалня за двама – 60 m3/h. Малко по-различно е изчислението за помещения, където трябва да се засмуква "замърсен" въздух като кухни, бани и др.  Например в бяната са нужни минимум 50 m3/h, в кухня с електрическа печка, трябва да се засмукват поне 50 m3/h, а ако уредът е на газ – 70 m3/h. Индивидуални изисквания има за всекидневна с камина, котелно, перално или помещение за сушене – трябва да бъде обсъдено с проектант. Трябва да проверите дали вентилацията е достатъчна като измерите влажносността на въздуха в помещенията на Вашия дом през зимата. Ако количеството влага е максимум 50-60%, това означава, че вентилацията функционира правилно.              

Училищата и способността да учим

hovaluchenik

Често класните стаи не са добре проветрени и по този начин не може да се гарантира добро качество на въздуха и да се осигури  нужната среда за Вашите деца. Класните стаи се характеризират с това, че има много ученици на квадратен метър. Това често води до повишаването на CO2 и до лошо качество на въздуха в помещенията. 

Това може да причини на учениците главоболие, липса на концентрация и неестествена умора. Също така, могат да се появят проблеми и ако стаята се проветрява чрез отварянето на прозорци.

Изследвания от Датския технологичен университет показва чистата връзка между качеството на въздуха, температурата на въздуха и участието на учениците. Участвалите в теста от Датския университет показват, че чрез създаване на механична вентилация, температурата може да бъде приблизително намалена от 25°до 20°C, което води до увеличение на активността и ефективната работа на учениците до 10%.
 

Друго изследване на д-р Ричард Шаугенси от университета Тулса, смята че е възможно да предвиди представянето на учениците в класната стая. Това е така, защото той открива връзка между хладния свеж въздух и по-добрите резултати в тестовете. ,,Подобряването на вентилацията и внасянето на пресен въздух понижава температурата в класната стая и значително подобрява способностите на учениците“, сподели Шаугенси.

Възможно ли е качеството на въздуха да влияе отрицателно на Вашата продуктивна работа в офиса?

hovalofis.jpg
Друго проучване на  Харвард открива,че вътрешният климат има огромно значение върху нашата работа. Участниците, които са били подложени на теста при различни ситуации и задачи от обикновени леки задачи, до кризисни ситуации. Резултатите показват, че при недостатъчно пресен въздух, вниманието, креативността и производителността на служителите, драстично намалява.

Какво е решението?

hovalhomeventunit
Най-доброто решение е интелигентна вентилационна система, чрез която няма да е нужно да се отварят и затварят прозорците за проветрение, а чрез нея винаги ще има достатъчно пресен и филтриран въдух, винаги в добро състояние, без значение от сезона или външната температура. Препоръчва комфортна вентилация HomeVent®, която оползотворява (рекуперира) топлината от засмуквания въздух, но също така възстановява влажността (рекуперация), а това е нещо, което конвенционалните системи не могат да направят.

Филтърът за инсекти премахва насекомите и по-големите части от пресния въздух. След това  фин филтър (с клас F7) пречиства въздуха от полени, замърсители, фин прах и гъбични спори. Когато въздухът достигне вътрешността на сградата, (стаи, дневна, спални), той вече е чист. Застоялият въздух в помещенията, нежеланите частици и миризми се отстраняват чрез засмукане на въздух от помещенията, където той се задържа и където има излишна влага - бани, тоалетни, кухни, гардероби, складови и мокри помещения. Тъй като вече няма нужда да отваряте прозорците за проветряване, шумът също остава навън. 

Спестяване на инвестиционни разходи

Технологията, която възстановява топлината и влажността, прави апаратът HomeVent® изключително икономичен. За сравнение, добрите конвенционални системи достигат ефективност на оползотворяване (рекуперация) на топлината до 90%. А HomeVent®  достига над 130% с патентованата си операционна концепция. Резултатът е приятен вътрешен климат.  

Системата HomeVent®  значително подобрява енергийния баланс в домовете. Тя спестява много повече енергия, отколкото изразходва за експлоатация. Количеството на въздуха се регулира от контролер с тъч дисплей, разположен в дневната, който разполага с много различни режими на работа и следи автоматично зададените параметри. Два ниско енергийни вентилатора работят напълно икономично и безшумно, за да се подаде пресен въздух в стаите, който не съдържа полени и прах, а ненужния застоял и влажен въздух се транспортира навън.

Ако статията за здравословния вътрешен климат Ви е харесала, моля споделете! 

 

Клиентите говорят

автор
Patrik Woerz
Segment Manager Domestic Ventilation