5 причини да изберем хибридна система за отопление на големи сгради

◄ Обратно към статиите

Проучването за най-добра система за отопление отнема много време на всеки от нас. Проверяваме всички възможности, сравняваме технически параметри, ефективност, разходи, стойност на инвестицията. Много са факторите, които наклоняват решението ни в една или друга посока. Най-често на везните поставяме изборът между газ и ток – газов котел или термопомпа? Две ефективни системи, но с различни предимства. Добрите новини днес са, че вече имаме решение, с което да получим максимална ефективност от двата източника в една система и това е хибридната система с кондензен газов котел и термопомпа от Hoval.

5 причини за избор на хибридна система

1. Максимална ефективност в голям диапазон от мощности.

Съвместната работа на газовия котел и термопомпата ни позволява да използваме най-доброто представяне на съоръженията в най-добрия момент. Термопомпата работи изключително ефективно в преходните отоплителни сезони, когато навън е студено, но температурите не са прекалено ниски, например над 5оС. Тогава термопомпата работи в щадящ за нея режим и с висок коефициент на ефективност COP, което осигурява нисък разход на електрическа енергия. Когато външната температура значително се понижи и достигне минусовите диапазони, понякога дори и повече от -15оС, тогава термопомпата работи с по-малък коефициент на трансформация и често може да се достигне до разход 1:1 между потребената електрическа енергия и отдадената топлинна мощност. Това не е икономичен режим, именно тук газовият котел може да ни осигури икономия и ефективност. В сравнение с термопомпата, той работи с много малък разход на газ в този студен период от годината и може да покрие пиковите нужди от отопление и топла вода за сградата.

2. Ниски разходи за отопление и топла вода

Благодарение на гъвкавата ефективност между газовия котел и термопомпата, разходите за топлинна енергия могат да бъдат сведени до минимум. Използваме този източник, който ни дава най-нисък разход на енергия и това се отразява в сметката за топлинна енергия. Термопомпата Hoval Belaria® fit и газовия кондензен котел Hoval UltraGas®2 използват обща контролна система TopTronic® E. Благодарение на тази смарт система се осурява пълен синхрон между двете системи и това е напълно автоматично. Необходима е единстено първоначална настройка на системата от сервизен техник на Hoval, при която се задават желаните стойности и превключването между термопомпата и котела при различните режими и външни температури става автоматично. За разлика от отоплението, чийто разход е свързан с температурите както извън сградата, така и вътре в нея, разходът за затопляне на битовата гореща вода е постояннен. Температурата на студената вода е почти константна около 10оС и тя трябва да бъде затоплена до 45-60оС, преди да стигне до консуматорите. За затоплянето й може да се ползва и термопмопата и котела, като се прецени за всеки конкретен случай кое ще бъде най-ефективно и икономично. Възможно е лятно време термопомпата да затопля водата много икономично и да съчетава режимите БГВ и охлаждане, а през зимата затоплянето на топлата вода да се осигури от котела. Това е още едно гъвкаво приложение, което допринася за намаляването на режийните разходи.
Схема на отопление с хибридна система с кондензен газов котел UltraGas и термопомпа въздух-вода Belaria fit от Hoval

С Belaria® fit могат да се планират ефективни системи с голям дял на възобновяема енергия. Като моновалентна система е възможна до 1,4 MW. Бивалентните хибридни системи могат да доставят до 4 MW енергия – в зависимост от необходимото съотношение възобновяема енергия.

3. Разумна инвестиция

Инвестицията в хибридна система си заслужава и бързо може да бъде изплатена. Ако имаме сграда с необходима отоплителна мощност, например 200 kW, за да осигурим икономично отопление само с термопомпа, ние трябва да изберем термопмопа, която да осигури 200 kW отоплителна мощност дори в най-студените дни. Ако сравним инвестицията в термопомпи и газов котел за една и съща мощност, то ще видим, че цената на термопомпената система е много по-голяма от тази на системата с газов кондензен котел. За това хибридното решение дава разумния баланс в инвестицията. Ако изберем термопомпа Belaria® fit с мощност равняваща се на 50% от изчислената необходима топлинна мощност на сградата (в нашия случай 100 kW), можем да осигурим 80% от годишната консумация на топлинна енергия. За останалите 20% ефективно решение би било да изградим хибридна система с кондензен газов котел UltraGas®2, който ще осигурява пиковите потребности на топлина през студените дни. Изградена по този начин система с термопомпа въздух-вода и кондензен газов котел осигурява изискванията за голям дял на възобновяеми енергийни източници в отоплителните системи. По този начин могат да бъдат изпълнени рентабилно дори и големи отоплителни централи

Спестявания при отопление с Хибридна система с кондензен газов котел UltraGas и термопомпа въздух-вода Belaria fit от Hoval
Пример. За 150 kW отоплителна мощност ще бъдат необходими две термопомпи Belaria® fit 85. При избор на хибридно решение, ще бъдат необходима само една термопомпа с мощност 85 kW и един котел UltraGas®2 с мощност 150 kW

4. Удължава се експлоатационния живот на съоръженията

Когато системите работят в най-икономичния режим работният им цикъл е значително намален в годишен план, осигуряват се най-добрите експлоатационни условия, а това удължава и техният живот. Разбира се, допълнително е необходимо и регулярното им сервизиране и поддръжка.

5. Резервираност

Дори и най-качествените съоръжения трябва да бъдат профилактично проверявани и сервизирани. Добре поддържаната техника винаги работи с по-добри параметри без промяна в ефективността. И термопомпите и котлите имат нужда да се проверяват поне веднъж годишно. Това означава, че ще има прекъсване на тяхната работа, докато протича профилактиката. Когато имаме хибридна система, каквато е например системата с термопомпа Hoval Belaria® fit и кондензните котли Hoval UltraGas®2, имаме и резервираност. Термопомпата може да продължи да работи, докато сервизният техник обслужва котела и обратно. Непрекъсваната работа е особена важна понякога, например в болници, производствени сгради, спортни зали и други обществени и свързани с произвосдтво сгради.
Отопление с хибридна система с кондензен газов котел UltraGas и термопомпа въздух-вода Belaria fit от Hoval
Редовната годишна профилактика осигурява най-добрите резултати и ниски разходи на хибридните системи от Hoval

#Бонус предимство

Още едно допълнително предимство, е че с избора на Hoval UltraGas®2 сте готови за бъдещата газова технология, защото той е готов да работи на биогаз и водород Н2 (в процентно съотношение) и превключването към новите източници става изключително лесно.

Ако Ви предстои инвестиция в отоплителна система, свържете се с експерт от Hoval и се консултирайте за най-доброто хибридно решение за Вашия обект.  
Контакт с Hoval 



Прочетете още

автор
Stanimira Dimitrova