Възможно ли е в един хотел да се изразходва по-малко енергия за отопление и топла вода? Използвайте това ръководство, за да намерите енергийно-ефективни начини за това.

◄ Обратно към статиите

Хотелите са специфична група от сгради, когато става въпрос за подсигуряване на необходимото количество  топла вода и отопление.

average-energy-use.png

На първо място трябва да отбележим, че потреблението варира през годината, като степента ми зависи от степента на запълване на хотела и от сезона. В действителност това е функция от много променливи. Собствениците на хотели твърдят, че в тази сфера е трудно да се предскаже каквото и да било, когато трябва да се отговори на въпроса; предстоящия сезон ще бъде ли доходоносен­­? Това е доста рискован и скъп бизнес, но когато е управляван добре, печалбите са достижими. Затова е много важно да се започне от основните детайли, а именно в тях се включва и преценяване на необходимото  количество енергия и топла вода, което ще консумират гостите на хотела и на ресторанта, особено в пиковите моменти. Отоплението и топлата вода са едни от най-големите разходи за общото потребление на енергия. 

Как да осигурим най-висок комфорт с по-малки финасови разходи? 

2--2-.jpg

Най-важна роля за това играе топлинният източник. Той трябва да работи ефективно, независимо от моментното натоварване, което е много променлива величина в хотелите. Гарантиране на  високо ниво на комфорт за гостите е голямо предизвикателство, особено  когато капацитетът за настаняване е малък по време на пиковия сезон. Това означава, че Вие трябва да изберете източника на топлина, който Ви дава възможност да се намали мощността без това да се отрази на ефективността. Регулацията на топлината в сградата също е от значение, тъй като в по-топлите сезони температурата в незаетите стаи може да бъде сведена до минимум, докато се поддържа оптимална температура в другите стаи. С такава променлива енергийна потребност, трябва много внимателно да се избере надежден и ефективен топлоизточник. Най-доброто решение би било котел, на който мощността може да бъде лесно управлявана, като например чрез голяма модулация на горивния процес, каквато е при газовия кондензен котел  UltraGas от Hoval. Това вероятно е най-ефективния котел, който се предлага на пазара, който освен функциолността описана по-горе, се характеризира с висока енергийна ефективност, достига до 99%. Това е една много важна функция, тъй като тя позволява на котела да постигне същата топлинна мощност, консумирайки по-малко гориво, което води до по-ниски оперативни разходи. Високата ефективност на котела е резултат вградения в него патентован от Hoval топлообменик aluFer® , който оползотворява до максимална степен топлината от димните газове и в рамките на дължината му от 1 метър температурата им се намалява от 1000 до 50°C. Използването на два отделни входа за връщане на топлоносител към котела, увеличава ефективността на кондензацията на димни газове, дори и при едновременна работа за отопление и БГВ. Котелът е изолиран с минерална вата, за да се сведат до минимум топлинните загуби. Интелигентната контролна система управлява котела, като вградените сензори за налягане и температура на димни газове осигуряват безопасното му функциониране. Контролерът TopTronic E  е оборудван с тъч дисплей с лесно меню, който Ви позволява да настроите желаната температура в отоплителната система, кръга за БГВ, както и различни индивидуални режими на работа.

Фирмите, които искат да имат добра репутация, трябва да произвеждат и предлагат на пазара екологични съоръжения, които имат минимално въздействие върху околната среда. Наблюдението на отделените вредни емисии от димните газове е изключително важно – тяхната температура и концентрацията на CO2, предоставя на собственика информация дали протичането на работния процес на котела и вътрешното горене е както трябва. Hoval декларира, съдържанието на CO2 в димните газове е с ниво  от 9-8.8%, NOx- 26-38 mg/kWh, и въглеродни оксиди 3-9 mg/kWh в зависимост от мощността, която представлява много малки количества. Трябва да добавим, че най-ниската емисия на димни газове и най-високата ефективност на котела са свързани с експлоатацията при ниски параметри на отоплителния носител.  

Ефективни и екологични решения

Първокласният хотел трябва да покрива всички изключителни изисквания на гостите. Материалните бази често разполагат с допълнителни атракции, които също трябва да бъдат снабдени с достатъчно комфорт. Затова трябва да изберете надеждни решения, които вече са били успешно използвани и носят ползи на техните собственици. Това включва преди всичко надеждната работа, напредналата контролираща автоматизация, ефективно и екологично производство на топлинна енергия.

Пример от практиката

sistemno-reshenie-za-hotel-hoval

Пример за това е проект като хотел „Stok“ в Полша, където е инсталирана модерна и интелигентна каскада от котли Hoval UltraGas (700D). Материалната база е от 205 стаи за общо 420 гости, което означава, че при пълна заетост нуждата от БГВ е от около 33600 литра на ден. Освен това има зона за отдих, състояща се от три ресторанта, 13 СПА помещения, боулинг зала, плувен басейн с хидромасажна вана, център за красота и 14 конферентни зали.

С такъв голям брой атракции могат да се генерират и много високи разходи за поддръжка, затова собствениците искат да имат възможно най-икономичния и ефективен източник на топлина. Hoval UltraGas® отговори на тези изисквания благодарение на интегрираната автоматизация, позволяваща ефективно използване на голямата модулация на горелката и съобразяване на изходната мощност на котела с реалната потребност на сградата. Това е от особено значение, тъй като необходимостта на енергия е много променлива стойност в хотела, а особено за нуждите за БГВ (битова гореща вода). За да функционира ефективно котела , то той трябва да работи устойчиво и да се включва и спира рядко, но да поддържа нуждите за по-дълги периоди.   
 

Ако сте харесали този пример от практиката моля споделете я.

автор
Martin Köb
Product Manager SRS