Охлаждане с термопомпа вместо климатик

◄ Обратно към статиите
Все повече домове вече разполагат с охладителни системи. Но когато говорим за охладителни системи, повечето хора мислят за климатици, защото много от тях не знаят, че термопомпите могат да се използват и за охлаждане на жилищните помещения и че те са енергоспестяващ, екологичен вариант за отопление, охлаждане и топла вода от една система.

Последните няколко години показват, че изменението на климата допринася за продължителни топли вълни, дори в Австрия. Тези повишаващи се температури се отразяват и в закритите пространства, което пречи на хората да се чувстват комфортно в собствените си домове. Ако външните температури постоянно остават между 25оС и 40оС през лятото, сградите вече не са в състояние сами да задържат топлината отвън и тя постепенно повишава вътрешната температура. Това обаче не означава, че непременно се нуждаят от климатик. Жилищните пространства могат да бъдат охладени и от термопомпената инсталация, като същевременно се пести енергия,защото тя не само Ви отоплява зимата, но и много икономично Ви охлажда през лятото.

Използвайте термопомпа за охлаждане на помещенията

haus_heizen_kuehlen.png
Термопомпите стават все по-популярен избор за устойчиви отоплителни решения в нови сгради. Много собственици на жилища дори избират за тях, когато ремонтират стари отоплителни системи. Но може би много от тях не знаят, че може да се използват не само за отопление на помещения и топла вода - те могат да се използват и за охлаждане на сгради в горещите летни дни. Затова е добре да се помисли за обща отоплителна и охладителна система още по време на проектиране на инсталациите.

Охлаждане на сгради с термопомпи - ето как

kaelte_button_web.jpg


Има два различни метода за използване на термопомпи за охлаждане на сгради:
пасивно охлаждане и активно охлаждане

>> Пасивно охлаждане

По време на пасивното охлаждане почти не се изразходва допълнителна енергия. То е характерно за термопомпите вода-вода. Те използват температурата на водата (кладенец или сондаж), за да охладят помещенията като намаляват стайната температура с около 3оС. Охлаждащата вода циркулира в отоплителната или охладителната система чрез циркулационната помпа. Това означава, че пасивното охлаждане спестява енергия, тъй като самата термопомпа не работи, работи само циркулационната помпа и системата за управление.

>> Активно охлаждане

По време на активно охлаждане, режимът на термопомпата се обръща, изхвърля топлината навън, а студоносител охлажда вътрешността на сградата.  В сравнение с пасивното охлаждане, активното охлаждане има по-голям охлаждащ капацитет. Активното охлаждане може да се използва за всички видове термопомпи: наземни термопомпи, водни термопомпи и въздушни термопомпи. Електрическата енергия, която се изразходва за активното охлаждане е по-висока в сравнение с пасивното охлаждане, но и разликата в постигнатите температури е различен. Въпреки това, термопомпите работят изключително икономично и остават едно изключително добро решение за охлаждане.

Подово, стенно, таванно охлаждане или вентилаторен конвектор

За разлика от локалните стенни климатици,  отоплителната система с термопомпа дава възможност за отопление, охлаждане и топла вода да бъдат осигурени от един източник и в една обща инсталация, без да е необходимо да има две отделни вътрешни тела за отопление и охлаждане в стаите.  
Подовото или стенното отопление могат да функционират като подово  и стенно охлаждане през лятото - без допълнителни инвестиционни разходи. Охлаждането на стената осигурява особено приятен вътрешен климат и не издава шум. Възможно е да се изгради и таванно охлаждане, което осигурява още по-добър охлаждащ ефект, тъй като студеният въздух е по-тежък и естестествено и леко пада надолу през помещението, коеот осигурява лек въздушен поток, равномерно разпределен в целия обем на помещението.

Традиционните радиатори не могат да се използват за охлаждане на помещенията, но ако заложите вентилаторни конвектори, ще постигнете най-добър ефект и най-важното - бързодействащ охлаждащ ефект. В допълнение към намаляването на температурата, въздухът може също да се изсуши. Индивидуалното охлаждане зависи от размера на устройството. 

Вентилаторен конвектор може да се използва само за активно охлаждане. Използването му има известен шум, в сравнение с подово отопление или радиатори, но усетът за течение и шумът могат да бъдат сведени до минимум чрез позициониране на вентилаторните конвектори на подходящи места.

Енергоспестяващо и екологично охлаждане

untitled-design.png
Термопомпите, произвеждани от Hoval работят ефективно и изискват малко електрическа енергия, за да произвеждат енергия за охлаждане. Ако собствениците на жилища използват и фотоволтаични колектори за електрическа енергия, то те могат да бъдат сигурни,  че техните къщи се охлаждат по начин, който е 100% екологичен, екологичен и без отделяне на вредни СО2 емисии.

Експертна консултация

Много от моделите термопомпи на Hoval вече разполагат с функцията CleverCool, която е необходима в такива случаи.

Дори ако вече сте прочели много за термопомпите в интернет, препоръчваме да получите професионално мнение. Нека нашите експерти от Hoval Ви помагат при избора на енергиен източник за Вашето индивидуално охлаждащо решение.
hoval2017_besprechung-gruppe_760a0013_srgb.jpg
автор
Stefan Müller