Какво причинява мухъл и как можете да го предотвратите?

◄ Обратно към статиите

Мухълът не се среща само в стените на старите сгради, той може да се появи и в съвсем новият Ви дом. Там, където има влага, пухкавата гъбичка може да поникне. Как точно възниква и кой е причината за това - недостатъчно проветрение или недобро проектиране на сградата, а може би неправилна инсталация и течове по системата?  

Нека Ви разкажем какво всъщност представлява мухъла в сградите.

Мухълът е вид гъба, която расте в мокри, влажни зони. Повечето от видовете мухъл не са опасни за хората, но има някои форми, които произвеждат микротоксини и са много вредни като черният мухъл или черната плесен. Ако живеем дълго време с мухъл в дома, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Микротоксините на черния мухъл може да се абсорбират чрез пряк или непряк контакт, т.е. чрез допир или вдишване. За това, когато го почиствате бъдете предпазливи и използвайте предпазни средства. Вдишването му за съжаление може да се окаже много продължителен период преди да откриете самия мухъл в дома си. Това оказва лошо влияние върху дихателната система на обитателите на дома, може да предизвика астматични присъпи, задух или проблеми с белите дробове. Особено опасно е за малките деца и бебета.

Ако не се открие и отстрани рано, мухълът може да нанесе много вреди на семейството ви. Той расте в стените или на не много видими материали като хартия, дърво и гипсокартон, а това може да се случи навсякъде в дома Ви. Откриването на мухъл е труден и бавен процес, за това трябва да предотвратите максимално възможните проблемни зони в дома си, за да се избегнете образуването му.

Кой причинява мухъла в дома?

mold_house-wall.jpg

Ъгълът на стаята започва да потъмнява и петното бързо расте...мирише, дразни дихателните пътища, отровен е и застрашава здравето Ви. Строителните детайли също са потърпевши: мухълът може да нанесе големи щети на Вас и на дома Ви. Но как се появява той?

 "Ясно е, че жителите дишат, потят се, взимат си душ, готвят и мият съдове, подове. С две думи, те постоянно отделят влага, която трябва да се утаи някъде. "Но всичко това е напълно нормално", казва маг. Бриджит Тасенбахер (Mag. Brigitte Tassenbacher). Като микробиолог и техник по опазване на околната среда, тя се занимава с енергоефективното строителство и строителни услуги и има дългогодишен опит като сертифициран експерт по мухъл и плесен. Често е консултант и експертен свидетел по съдебни дела.

Ако температурата и влажността се измерват в средата на помещението, стойностите обикновено са в нормалните граници и следователно не са опасни: Температурата в помещението е около 20 ° C, относителната влажност е около 50-55%. Но, ако измерим температурата върху повърхността на строителен компонент, например във външен ъгъл на сградата, температурата може лесно да спадне до 12 ° C и по-ниска. Относителната влажност в този момент да е 80% или дори по-висока. Ето това е едно от условията за подходящи за растежа на плесента.

Какво може да направи проектанта, ако сега планирате Вашия дом?

wirtschaftlich_schnee.jpg
Ако сега сте в процес на планиране на Вашия дом, имате възможност да се предпазите от появата на мухъл в бъдеще. Необходимо е само проектанта на обекта, да предотврати това, като вземе предвид специфичните Ви нужди. Звучи лесно, но не е - особено когато става дума за реконструкция. Геометрията на новата сграда също може да представлява опасност: Според Бриджит Тасенбахер (Mag. Brigitte Tassenbacher) острите ъгли и конзолните компоненти могат да насърчат растежа на плесен в бъдеще. Бриджит Тасенбахер цитира също проблемни зони като неотваряеми прозорци или липса на вентилация в дома. "Ако не се планира комфортна жилищна вентилация, която да работи денонощно," казва тя, "влагата, която възниква в процеса на обитаване на дома, не може да бъде отстранена, тъй като не може да се разчита на локални смукателни системи, които не работят постоянно. Влагата за разлика от тях я има в дома ни постоянно. За това са необходими и постоянни мерки за нейното отстраняване". Плътната дограма и врати, дебелата изолационна обвивка на дома, всичко това трябва да бъде изключително прецизно планирано, защото в запечатания дом влагата няма къде да избяга. За това навременното планиране на комфортна вентилация с рекуперация е от особена важност.
baby-22194_1920.jpg

Например, представете си дом, в който родителите и малкото бебе спят в спалня от 10-15 м2. Плътният прозорец с двоен или троен стъклопакет и седемкамерна дограма остава затворен през цялата нощ, за да бъде тихо и топло в стаята. Освен остатъчната влага от готвене и къпане, хората също отделят влага чрез дишането си. „През нощта влажността в стаята се покачва, кондензът започва да се вижда върху стъклата и растежът на плесени под прозореца изглеждат неизбежни“, казва Бриджит Тасенбахер. Дори стаята Ви да е топла, а стените добре изолирани, те винаги ще останат по-студени от Вашата стайна температура, особено ако са със северна ориентация.  Разликата във вътрешната и външната температура също е предпоставка за образуване на плесен по стените, особено когато не се проветрява или няма система за вентилация вътре в дома.

Какво може да направи Вашият строител?

during.jpg

Качеството на строителния надзор и изпълнение е изключително важно след планирането. Според Бриджит Тасенбахер грешките се случват особено често, когато обвивката на сградата е херметична. Ако електротехникът или монтажникът не запечата отворите, тръбопроводите, кабелите, контактите и връзките или не ги запечата внимателно херметично, тогава влажният и топъл стаен въздух може да проникне в компонентите. "Това създава условия за натрупване на влага, увреждане на сгради и растеж на гъбичките."

Пример от богатия практически опит на Бриджит Тасенбахер: "Дървена греда на балдахин беше заразена с мухъл". Нейните проучвания довели до инсталация на LED осветително тяло, което осветявало ниша под душа. Фактът, че мухълът не се развива на "мястото на престъплението", а другаде, е доста често срещан и може да се дължи на различни условия на налягането.

Извън дома също може да се появят предпоставки, например ако насипният материал, добавен за изграждане на почвената структура, е твърде мокър, това може да добави влага в сградата и да доведе до появата на плесен по-късно.
Когато изграждате дома си, изисквайте от Вашия строител или строителен надзор да проверява всички детайли на строителната конструкция и инсталации.

Това можете да направите Вие или Вашият иконом

istock_000020364160_xxxlarge-long-and-mirror-2-with-light-red-roof.jpg

Поддръжката и редовното обслужване помагат да се запазят качествата на Вашата строителна конструкция. И както често се случва, тук решението е „информация и комуникация“. Бриджит Тасенбахер добавя своето наблюдение, че "в днешно време апартаментите или къщите вече не се проветряват толкова често през деня, колкото преди, тъй като и двамата родители често са на работа". От нейната експертна гледна точка "едно добро решение на проблема е инсталирането на комфортна вентилационна система с рекуперация, която редовно и денонощно обновява въздуха в дома, а също така регулира и влажността."

През всичките си години на професионален опит Бриджит Тасенбахер е научила, че изключително важно е всички заинтересовани страни да останат обективни, казва тя, и заедно да намерят и отстранят причините и да премахнат мухъла професионално. Навременното получаване на информация и експертна консултация са от голямо значение.

Това, което Вие можете да направите, е да се информирате за начините за предпазване от мухъл в бъдещия Ви дом. Планирайте с комфортна жилищна вентилация, която ще Ви осигури денонощна грижа – без мухъл, влага и шум и ще гарантира постоянно добро качество на въздуха в дома и съответно добро здраве на Вас и Вашето семейство.

Научете повече за комфортната жилищна вентилация и се свържете с експерт за консултация.

Как да постигнем здравословен комфорт у дома? Без мухъл, прах и шум, винаги топъл и проветрен.

автор
Stanimira Dimitrova