Използване на слънчевата енергия директно в кондензния котел

◄ Обратно към статиите

Hoval като специалист по отоплителна техника отваря нов широк поглед на тази темa,  като комбинира съществуващите вече компоненти и продукти в нещо съвсем ново  и представя ексклузивно системно решение за отопление, което създава  еталон за подражание при изграждането на системи за  еднофамилните къщи. Използването на директната слънчева енергия  позволява намаляване на оперативните разходи с до 30% и постига незабавен резултат и по-висок клас на енергийната ефективност.   

Много от собствениците на къщи са инсталирали соларни панели върху покривите си, за да затоплят битовата вода за ежедневието си. Но какво се случва с излишната топлина, която тези системи произвеждат? Ами ако може да се използва тя и за подпомагане на отоплението чрез кондензния котел? Специалистът в тази индустрия Hoval има отговор и дори нещ о повече.

Кондензният котел UltraGas има в себе си вграден воден обем, който му позволява да работи икономично в отоплителен режим, но именно това предимство доведе и до идеята, че излишната топлина от слънчевите колектори може да бъде отведена в този обем, вместо соларите да влизат в режим на стагнация и да не работят, когато системата е загряла до максимална стойност бойлера с топла вода. 

С големия си воден капацитет, самият кондензен котел UltraGas действа като буферен съд за съхранение. Това означава, че нагрятата от слънчевите колектори вода може да бъде оползотворена към този буферен съд, след като вече е загрят бойлерът. Това усвояване на топлинната енергия означава, че може да се използва по-малка колекторна площ, за да се постигне същото ниво на производителност, а също така и да се подпомага отоплението в преходните сезони.

Защо това е възможно само с UltraGas®

Решение от този тип изисква кондензен котел с голям воден капацитет, както и шест точки на свързване, които да позволяват на водата да се подрежда спрямо температурни слоеве – гореща вода в горната част, студена вода в долната. Hoval UltraGas®  е единственият кондензен котел на пазара, който притежава тези характеристики.   Той разполага с голям воден обем, както и 2 извода за подаване на топлоносител, разположени  от двете страни на котела и 4 извода (2 по 2) за връщане топлоносител, които са отделни за високо и ниско температурно връщане.

Още спестени kWh енергия

По-малкият буфер за съхранение на топла вода също така осигурява и по-ниски загуби на енергия по време на престой, което прави възможно постигането на икономии дори до 1000 kWh годишно.   

Допълнителен плюс – комбирания етикет за енергия ErP

В сравнение със стандартно соларно решение комбинирано с кондензен газов котел, новата система добавя още + към комбинирания етикет, повишавайки класа на енергийната ефективност от A+ до A++, което е от голяма полза за потребителите, които мислят за околната среда и оперативните разходи.

Интелигентна контролна система – допринася за още по-висока ефективност

Контролната система Hoval TopTronic® E  дава предимство на слънчевата енергия, което допълнително повишава ефективността. Той контролира отоплителната система спрямо прогнозата за времето от Интернет. Ако прогнозата показва, че предстоят слънчеви часове, то системата подава сигнал към котела, че няма нужда да се изразходва енергията му, след като може да се затопли водата чрез соларните колектори. TopTronic® E извлича последната информация за времето на всеки три часа – гарантира, че всички стаи във Вашия дом ще бъдат затпляни умерено и равномерно. Освен това контролерът дава възможност да се спестят други 10% нафта или газ, тъй като плавно регулира мощността на котела в зависимост от предстоящата прогноза, а не само разчитайки на външният температурен сензор. По този начин се избягва използването на излишна енергия поради инертност на системата.     

Hoval комбинира всички компоненти в една хармонична система – позволяваща на потребителите да спестяват енергия и в същото време да не се притесняват за разходите и околната среда и без  компромис с комфорта. Системното соларно решение, използващо директната слънчева топлина като неизчерпаем източник на енергия за топла вода и отопление, е доказателство, че този подход работи. 

solardirect-1.jpg

В сравнение със страндартнотo решение за слънчева енергия, новото решение на Hoval изисква площ на колектора (колекторна площ) само 7,5 м2 (3 колектора) и буфер само 400 литра.   

solardirect-2.jpg

Преходни периоди (приблизително 6 месеца)
1. Енергията от соларните колектори затопля бойлера, което осигурява нуждите в дома Ви.

2. Излишната слънчева енергия, която се генерира след като се затопли бойлерът, се отклонява директно към вградения воден обем на кондензния котел.

solardirect-3.jpg

Лято ( приблизително 3 месеца)
1. Енергията от соларните колектори затопля бойлера, което осигурява нуждите в дома Ви.

Зима ( приблизително 3 месеца)

1. Енергията от соларните колектори затопля бойлера, което осигурява нуждите в дома Ви.

2. Излишната слънчева енергия, която се генерира след като се затопли бойлерът, се отклонява директно към вградения воден обем на кондензния котел.
3. Когато няма достатъчно слънце, кондензният котел се включва и започва да затопля бойлера, като използва и събраната във водния му обем топлина, съхранена, в периода, когато слънчевата енергия е затоплила бойлера достатъчно.

Hoval Group

Hoval е международно призната компания и е един от водещите доставчици на системни решениея за отопление и климатизация. Hoval има вече над 70 годишен опит и обогатен от знания екип и затова може да предложи вълнуващи решения и технически постижения. Тази водеща роля изисква чувство за отговорност към енергията и околната среда, което се изразява в интелигентна комбинация от широк спектър от технологии за отопление и  персонализирани решения за контрол на микроклимата. Hoval също така предлага лични консултации и изчерпателно обслужване на клиентите.

 

Hoval има около 1800 служители в 17 компании, от които се състои Hoval Group, функциониращи като едно голямо семейство, което мисли и действа в световен мащаб. Системите за отопление и охлаждане на Hoval  се изнасят в над 50 държави

 

 

Ако имате въпроси или коментари, ще се радваме да ги чуем. Може да се свържете с експерт от Hoval в удобно за Вас време или да попитате за най-доброто решение за контретен Ваш проект тук >>

автор
Stanimira Dimitrova