Предизвикателството „комфортен дом“. Как да планираме премиум комфорт в еднофамилни къщи и апартаменти?

◄ Обратно към статиите

Знаете ли, че: 80% от времето си сме на закрито. Замислете се, наистина е така. Не само времето, което прекарваме в офиса, в магазини и трговски центрове, но и времето в прекарано в дома.

Не е ли добре този голям престой на закрито да бъде и комфортен? Най-вероятно всички ще отговорим положително.  За това напоследък все повече започваме да се замисляме и да обръщаме внимание на комфорта, който имаме в домовете, но не само от интериорна гледна точка. Когато започваме да планираме нов дом или реконструираме съществуващ, независимо дали е апартамент или къща, искаме всичко да бъде перфектно. Функционален интериор, красиви мебели, свежи цветове, модерни електроуреди. Но освен това, трябва да помислим и за комфорта – тези невидими детайли, които ще ни осигурят топъл дом през зимата, прохладен през лятото, свеж и проветрен денонощно.

Комфортът - какво точно означава това:

hovalventilation.jpg

Комфортът е най-невидимата част, но най-важната и осезаемата.  Представете си един красив и модерно обзаведен дом, но в него да е студено през зимата или горещо през лятото, въздухът да е застоял и дори отваряне на прозорците да не помага. Да – това би бил наистина един кош-мар. Точно това са невидимите неща, които са свързани с комфорта. Не ги пропускайте, когато планирате.

Когато планираме:

hovalnewgeneration.jpg

Много е важно още в началото на планирането да се помисли за комфорта. Как да затоплим домът през зимата, как да го охладим през лятото, да осигурим достатъчно количество топла вода и да помислим за жилищна вентилация – да извлечем излишната влага от дома и да подадем така необходимото и жизненоважно количество пресен въздух. Hoval вече е помислил за това и е разработил готови системни решения за премиум комфорт на еднофамилни къщи или апартаменти чрез комбинация от продукти като кондензни газови котли, термопомпи вода/вода или въздух/вода, солари, комфортна венти-лация. В зависимост от ресурсите са разра-ботени три вида системни решения.

Системно решение, ресурс газ: „Blue system“

hovalonefamilyhouse.jpg

Ако районът е газифициран, то това системно решение е един добър избор. Гарантирано ефективен източник за отопление с кондензен газов котел Hoval UltraGas, безплатна енергия от слънцето за затопляне на битова гореща вода чрез слънчеви колектори Hoval UltraSol, свързани с бойлер с две серпентини Hoval MultiVal, а за свежия и проветрен дом, без шум, прах и алергени – комфортна вентилация Hoval HomeVent с вграден ротационен топлообменник, който рекуперира топлина и влага (DIBT 96%). Оптимална инвестиция с ниски експлоатационни разходи.

Системно решение, ресурс земя:„Green System“

wasserhoval.jpg

Ако имате подпочвени води или голям двор около къщата, то това е Вашето решение. Чрез него използвате максимално безплатната енергия от възобновяеми енергийни източници чрез геотермални термопомпи Hoval Thermalia (със сондаж или серпентини), соларни колектори Hoval UltraSol и комфортната вентилация Hoval HomeVent, чрез която домът диша и спомага за пестене на енергия. Малко по-висока първоначална инвестиция, но за сметка на изключително ниски експлоатационни разходи.

Системно решение, ресурс въздух: CoolGreen solution

hovalluft.jpg

Това може би е най-компактното решение и с ресурс, който имаме навсякъде и в изобилие – въздух. Включва термопомпа въздух/вода сплит система Hoval Belaria (с възможност и за вграден бойлер), слънчеви колектори Hoval UltraSol, комфортна вентилация Hoval HomeVent, защото без нея един съвременен и добре изолиран дом вече не може. Добър баланс между разумна инвестиция и ниски експлоатационни разходи.

автор
Stanimira Dimitrova