Отговори на 5-те най-често задавани въпроса - Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

◄ Обратно към статиите

С комфорта в домовете ни и с опазването на околната среда, не трябва да се правят компромиси. Двете трябва да вървят ръка за ръка. Отоплението, охлаждането, вентилирането на дома ни и подготовка на гореща вода трябва да са възможно най-ефективни, икономични и улеснени. Те трябва да Ви доставят желания комфорт и да ви пестят енергия и пари. Но как може да сме сигурни в това? Как да знаем, че сме избрали най-правилния начин за отоплението на дома си?  За да Ви помогнем за правилния избор, ще отговорим на 5 от най-често задаваните въпроси.

bu--garski-infograf.jpg

1. Как можем да спестим енергия, да опазим околната среда и нашите портфейли едновременно, със съществуващата отоплителна система?

Бъдете разумни и помислете как може да намалите консумацията на енергия, например през деня, когато не сте в къщи, не е необходимо да поддържате висока температура в помещенията, намалете мощността на отоплителната система и спестете енергия и пари. Или когато сте в дома си вечер или през уикендите, в помещенията, които използвате рядко, температурата не е необходимо да бъде толкова висока, колкото в помещения, които обитавате постоянно. За това, намалите мощността на топлинния източник в рядко използваните помещения. Интересен факт е, че поддържането на малко по-ниска температура в спалнята може да бъде и полезно.  Отварянето на прозорците през зимния период, предизвиква големи загуби на енергия, но като се има предвид, че пресният въздух наситен с кислород е жизнено важен, няма как да избегнете тази загуба. Може да я минимизирате, като не оставяте прозорците отворени за дълго време или ако имате възможност за реновация, може да интегрирате комфортна вентилация с рекуперация в дома си, която да се грижи за необходимото количество пресен въздух, без да губите енергия с отваряне на прозорците. Консумацията на топла вода в дома също е важно перо в разходите на енергия. Може да ги оптимизирате, като например използвайте душ  вместо да пълните вана. Душове използват много по-малко количество топла вода.

ultragas-hoval-house.jpg

2. Как да разбера каква нова система за отопление е подходяща за мен?  Кои са нещата, за които трябва да помисля?

Една модерна отоплителна система трябва да бъде интелигентна, да включва  при възможност използването на възобновяеми енергийни източници и да постига оптимална ефективност от дадения енергиен носител. Какво означава отоплителната система да бъде интелигентна? Една система може да се определи като такава, когато може сама да оптимизира ефективността си и да намалява разходите на енергия. Това е възможно, ако контролната система позволява програмирането на редовен дневен или седмичен график, ако позволява контрол и настройка от разстояние чрез интернет, а още по-интелигентна може да се нарече и системата, която сама следи прогнозата за времето и на базата на нея оптимизира режима си на работа,  да регулира текущите температурни стойности и да спомага за последващи икономии на енергия.  Новото поколение котли и термопомпи, соларни системи и вентилация от Hoval, вече са от това ново поколение и заедно с интелигентната контролна система TopTronic®E правят постигането на комфорт в дома Ви по-лесно от всякога до сега.  

top-tronic-e-r--gulation-connect--e---conomique.jpg

3. Разбирам, че в днешно време е почти задължително да имаме модерна контролна система особено за хората, които искат да се насладят на комфортна топлина и в същото време да се екологично ориентирани.  Но какви са начините да пестим пари и да поддържаме разходите си за отопление под контрол?

За да може да пестим средства и енергия, ние трябва да можем да контролираме системата си в реално време, да следим нейната ефективност и да получаваме анализи на разходите. Всичко това е възможно чрез използването на интелигентната контролна система TopTronic E с всички съоръжения от Hoval. Вие получавате пълна информация за работата на системата си и на база на това, Вие може да я оптимизирате. Можете да настроите най-ефективния и в същото време икономичен режим спрямо Вашите конкретни нужди. Чрез изключително опростено меню и достъп от всяка една точка от мобилния Ви телефон или компютър.  Контролната система Hoval TopTronic® E позволява на също на ОВК системата в дома Ви да се свърже и с интелигентните мрежи за сградни автоматизации.

 
hoval-toptronic.jpg

4. Какви са ползите от избора на новото поколение отоплителни системи от Hoval?  

Можете да регулирате мощността на отоплителната система директно от съоръжението, от дисплея на стайния контролер (например в хола), от лаптопа си или компютъра, и чрез смартфон, където и да сте.  Независимо от избрания начин на контрол, работата със системата е максимално опростена. От лаптопа или компютъра си, може да видите разпределението на температурата и консумацията на енергия не само като количество, но и като графика. Ето и нещо полезно и интересно: Ако знаем, че в даден ден ще се приберете у дома по-късно от обичайното, можете да намалите отоплението само с няколко кликвания от сматрфона си. Така ще спестите излишен разход на енергия. Или ако вече имате изградена отоплителна инсталация с Hoval съоръжения, например газов котел, то много лесно може да надградите системата с покривни слънчеви колектори за затопляне на битова гореща вода, като контролът на новата соларна инсталация  ще се регулира от Вашия TopTronic® E, който вече е доставен с котела.  Благодарение на това, цялата инсталация за отопление и топла вода ще бъде постоянно под контрол.

4-7.png

5. Ерата на интелигентно отопление идва.  Дали новото поколение котли и термопомпи от Hoval е достатъчно интелигентно, за да организира и собствената си поддръжка?

Ако има неизправност в системата, веднага се изпраща доклад в онлайн системата на Hoval.  Системата TopTronic® E информира незабавно, както крайния клиент, така и Hoval, че е необходим сервиз или профилактика на котела, термопомпата или някое от другите съоръжения в системата. 

Прочети повече TopTronic E >>

А ако сме предизвикали интересът Ви и искате да проверите оферта за Вас или Ваш клиент, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация: 0884 950 886, home.bg@hoval.com     

автор
Stanimira Dimitrova