3 основни причини: Защо не трябва да се притеснявате за предаване на вирус през вентилационната система на HomeVent

◄ Обратно към статиите
Принудителните вентилационни системи с рекуперация, които се използват за жилищни сгради, гарантират идеален вътрешен климат - постоянно пресен и свеж въздух, с идеална влажност и без прах и алергени, това са само три от многото предимства, които нашите системи за комфортна вентилация HomeVent®  предоставят на обитателите в дома. Но как рекуперационната система на HomeVent® се справя с предотвратяването на предаване на вируси като SARS-CoV-2? Има ли риск чрез ротационният топлообменник да се разпространението на коронавируса вътре в сградата?
Категорично Не! Ето три причини, поради които няма нужда да се притеснявате.

Причина 1: Придържайки се към идеалната влажност, ние предотвратяваме инфекциите

Системата HomeVent® има вграден енталпиен ротационен топлообменник, който предава латентна топлина под формата на молекули на водната пара. Това предотвратява прекомерно овлажняване и в същото време рекуперира до 90% влага в подавания въздух в помещенията, което е голямо предимство особено през зимните месеци. По отношение на пандемията от SARS-CoV-2, както СЗО, така и ASHRAE заявиха, че освен редовното проветряване на домовете, поддържането на идеална температура и влажност също e много важно, тъй като това намалява риска от предаване на вируси, както и чувствителността на дихателните пътища към болести. Като идеален диапазон на влажността експертите препоръчват относителната влажност на въздуха да бъде между 40-60%. 

Това гарантирано може да се постигне с вентилационна система HomeVent®, която лесно може да спазва идеалната влажност на въздуха в дома ви.
humidity-statistics.png
Научете повече за здравословната влажност. Прочетете статията ни и разберете защо доктори и професори от цял свят призовават към поддържането на влажност в помещенията в диапазон 40- 60 % - прочетете тук >> 

Причина 2: Вирусите не могат да се захващат с повърхността на вградения топлообменник

Енталпийният ротационен топлообменник, който се намира в сърцето на HomeVent, е специално модифициран и има пореста повърхност размери на порите, към които могат да се свързват само водни молекули с размер: 2.6 Å (ангстрьом) = 0.26 nm (нанометра). Например, CO2 и други газообразни замърсители образуват по-големи молекули и следователно не могат да се натрупват на повърхността. Вирусите и бактериите също са значително по-големи, например, САРВ-CoV-2 варира между 1000 и 1500 Å ангстрьоми, което означава, че е много по-голям от молекулата на водата. Следователно, вирусите или бактериите не могат да се свържат с повърхността на енталптийния ротационен топлообменник от Hoval. 

coronavirus_faq.jpg

Причина 3: Подходящото позициониране на вентилаторите предотвратява замърсяването

Ако в една вентилационна система с рекуперации има пропуски, то подавания въздух може да бъде замърсен от засмуквания. Плътността на системата и липсата на течове зависят не само от вида на топлообменника, но също така и от всички други елементи, както и от вентилаторите и тяхното разположение по отношение на налягането в корпуса на рекупeратора.
homevent---technick---rozbor-2.jpg
Правилното позициониране на вентилаторите по отношение на топлообменника може да сведе до минимум или да премахне риска от смесване на въздушните потоци. Течовете често представляват 1-2% от дебита на въздуха, но може да бъдат и повече, ако вентилаторите не са позиционирани правилно.

В системите за комфортна вентилация HomeVent® вентилаторът за подаване на въздух се намира директно на входа за пресен въздух, което означава, че секторът за подаването на въздух е с надналягане. В същото време вентилаторът за засмуквания въздух се намира директно на изхода на рекуператора и благодарение на това се създава подналягане от страната на отработения въздух. 

Този специален дизайн на вентилационните системи HomeVent® гарантира, че въздухът, който се засмуква от помещенията не може да премине към подавания въздух и по този начин не може да се предаде замъсряване и подавания въздух в помещенията винаги е гарантирано чист. 

Безопасност на системата HomeVent, проверена от независими институти

Безопасността на топлообменниците, използвани във вентилационните системи HomeVent се оценява чрез измервания, извършени от неутрални институти за изпитване съгласно стандарт EN 13141-7. Понастоящем това е единствената отправна точка, чрез която могат обективно да се сравняват различни вентилационни системи за жилищни помещения по отношение на термодинамичната ефективност и риска от предаване на замърсяване от засмуквания към подавания въздух. 

По-долу може да видите резултатите и стойностите от тестовете за плътност на комфортната вентилационна система HomeVent® с вграден енталптиен ротационен топлообменник, който позволява не само оползотворяване на топлината и хлад, но и влага. 

HomeVent® Comfort FR (201): теч 0% (Lucerne University of Applied Sciences and Arts Cert.N°HP-161656-1)

HomeVent® Comfort FR (251): теч 0% (Lucerne University of Applied Sciences and Arts Cert.N°HP-161656-2)

HomeVent® Comfort FR (301): теч 0% (Lucerne University of Applied Sciences and Arts Cert.N°HP-161656-3)

HomeVent® Comfort FRT (251): теч 0.29% (TÜV SÜD GmbH Cert.N°WRG 508-A)

HomeVent® Comfort FRT (351): теч 0.25% (TÜV SÜD GmbH Cert.N°WRG 508-B)

HomeVent® Comfort FRT (451): теч 0.30% (TÜV SÜD GmbH Cert.N°WRG 508-C Rev.1)

Извод:  Рискът от разпространение на вируса на SARS-CoV-2 във вентилационни системи с енталпиен ротационен топлообменник  като HomeVent® е изключително нищожен и системите са безопасни по отношение на здравето на хората. 
Ако се интересувате от повече информация за комфортната вентилация с рекуперация HomeVent®, не се колебайте да се свържете с нас. Нашите експерти ще се радват да отговорят на всеки Ваш въпрос или да ви предоставят директно оферта или съвет и решение конкретно за вашия проект.

Ако статията Ви е била интересна, споделете я.
автор
Stanimira Dimitrova