С помощта на нашия специалист - професор Елгар Флайх, ние отговорихме на най-често задаваните от Вас въпроси

◄ Обратно към статиите

В момента  за “Internet of Things” се пише навсякъде. Но какво всъщност означава?

Internet of Things е визия за това как всеки обект и местоположение може да стане част от интернет. В този сценарий това са не само хората, които комуникират в интернет  чрез лаптопи, таблети или мобилни устройства, но също и всички предмети от бита. Например, балконската врата може да използва този ефективен канал, за да информира климатичната система, че е отворена,  LED светлините могат да засекат присъствието на някого в стаята (по този начин се осигурява алармена система) или маслиновото дръвче може да изпрати сигнал до напоителната система, за да каже че има нужда от поливане.

Според Вас, Hoval добре ли е подготвен за срещата си с това предизвикателство?

Hoval е фокусиран към използването на нови технологии, а не само и единствено върху клиентите и решенията. Това обяснява защо Hoval е толкова добре подготвен за “Internet of Things” и е една от компаниите, стоящи на челно място по този въпрос.

Internet of Things реалност ли е вече в някои области?

„Internet of Things“ идва и играе все по-важна роля в почти всяка индустрия  и още една стъпка нагоре към добавената стойност. Доказателство за това са Facebook и Twitter. Това основно включва комуникация между различни неща - и обикновено тя е безжична. Също така бих искал да добавя, че Internet of Things е най-добрата мисъл от гледна точка на еволюцията. Няма да направите революция, освен ако не сте един от тези, които оставят нещо след себе си.

Днешните клиенти са все още скептично настроени относно онлайн връзките с отоплителни системи . Каква е Вашата позиция по този въпрос?

Това изобщо не ме притеснява. Първо, аз вярвам, че всеки клиент трябва да реши сам за себе си и второ, много пъти съм виждал как решения, които носят по-големи ползи на клиентите успяват да спечелят и масово обжалване в началото. Ако една отоплителна система със сигурна и надеждна интернет връзка може да спести повече пари и енергия, като в същото време предлага по-удобен начин за контролиране на отоплението, то тогава този тип система ще стане широко предпочитана.

Какво е значението на Internet of Things спрямо ОВК индустрията?

Сложността на модерните ОВК системи бързо нараства, като броят на различните компании участващи в производството, рекуперацията съхранението и доставката на енергия расте. Тази ситуация може бързо да обърка клиенти, проектанти и инсталатори. „Internet of Things“ предлага лесен и ефикасен начин за контрол на тези високоефективни системи с висока степен на прецизност.

Проф. д-р Елгар Флайх

Директор на института по управление на технологии  (University of St. Gallen)

Професор по управление на технологии (ITEM-HSG)

Професор по управление на технологии  (ETH Zürich)

автор
Rainer Schönherr