Интелигентен дом: Когато системите за отопление и охлаждане мислят за утрешния ден преди нас.

◄ Обратно към статиите

Да се спестят разходи за отопление, да се защити околната среда и да се осигури комфорт в дома? Може ли да имаме всичко това наведнъж? Да, интелигентният дом с Hoval TopTrionic®Е го прави възможно чрез обединението на всички системи за отопление, охлаждане, топла вода и вентилация.

Как системите за отопление и охлаждане знаят прогнозата за времето преди нас и с какво ни помага това?

family-with-units-and-wi-fi-1.png
Всички Hoval съоръжения имат вградена интелигентна контролна система TopTrionic®Е , която е свързана с интернет и следи прогнозата на времето 3 дни напред. Благодарение на това се оптимизира режима на работа на котела или термопомпата и това спомага за реализира на икономии.


Представете си например, че от утре следобед започва затопляне. Котелът UltraGas® ще знае това още днес и постепенно ще намали мощността си, за да може в точния момент да осигури точната топлина. Това спестява излишно изразходване на енергията и съответно ни спестява пари. И още нещо, ако прогнозата е за слънчево време, котелът ще даде максимално предимство на соларната система UltraSol® да загрее бойлерът с безплатната слънчева енергия. По същия начин ще работи и термопомпата UltraSource®, както за отоплителния така и за охладителния режим. Контролирате и настройвате системата си през мобилно приложение или компютър, задавате седмични и дневни индивидуални програми, така че да постигнете комфорт и ниски разходи. 

Две къщи на пръв поглед еднакви, но едната знае прогнозата за времето преди нас .....


ОВК системите активно участват в семейния живот

children-running_istock-874986346_erweitertelizenz.jpg

Модерната контролна система се адаптира към дневния ритъм на жителите. Ако всички членове на семейството напускат къщата сутринта, мощността на котела или термопомпата се намалява, за да спести разходи. Преди да се върнат у дома, системата се връща обратно към настроената желана температура, така че цялото семейство е добре дошло у дома с приятна топлина през зимата и прохлада през лятото.

Всички системи на един клик разстояние.

toptronice_bedienmodul-schwarz_wez_73931-mira-edition-1.jpg
Независимо дали сме у дома или навън, ние винаги имаме поглед и контрол над системите за отопление, охлаждане и вентилация благодарение на общата интелигентна контролна система TopTronic®E. Котел, термопомпа, солари и вентилация - всички те се визуализират на компактния стаен дисплей на стената в дневната ни. Благодарение на различните възможности за начален екран можем да нагласим визуализация на най-желаните от нас параметри. Лесно и интуитивно можем да променим предварително зададените седмични и дневни програми. 

През мобилното приложение, достъпно за Android и iOS, можем да контролираме и наблюдаваме системата от разстояние. С едно докосване можем да увеличим или намалим мощността на отоплителната система, да променим дебита и влажността на вентилационната ни система или да дадем приоритет на соларите да загреят битовата гореща вода в бойлера ни.

Много повече възможности за мониторинг и настройки имаме чрез достъп през специализираната платформа HovalDesk, в която всеки клиент има персонално име и парола.Освен основните настройки и статистики, в профила на системата ни ще имаме и пълна информация за моментното състояние, работни темеператури и параметки, както и нотификации от системата, статистики за отчетени килотави енергия и други. 

Защо домът трябва да "диша"?

shutterstock_485073211_frische-luft-big-size.jpg

Така, както човек има нужда от редовни малки порции въздух, така и домовете в днешно време се нуждаят от същото, за да осигурят на обитателите си максимален комфорт. Това е така, защото изискванията за енергийна ефективност налагат максимално уплътняване на дома и това от своя страна води до нужда от принудителна жилищна вентилация с рекуперация. Тя ще подава денонощно пресен филтриран въздух в дома и ще изхвърля отработения влажен и замърсен въздух, като използва изцяло енергията му за затопляне или охлаждане на подавания въздух. Много важно е също да се поддържа и здравословна влажност в дома около 40-60%, което се изпълнява с лекота от системата HomeVent® , чрез рекуперацията и на влага. Вижте видео тук >>

Топла вода по най-икономичния начин

children_fotolia_110784865_s-1.jpg
Децата обожават да играят във ваната, но дали топлата вода ще стигне за това? Не е нужно да се притесняваме от този въпрос, ако сме предвидили системата предварително. Много важен момент е да бъде избран достатъчен обем на бойлера, който да осигури възможността за пълнене на вана и осигуряване на топла вода през цялото време. За еднофамилна къща с три-четири членно семейство препоръчително е да има бойлер с обем миминум 300 литра. За да получим най-икономично затопляне на водата, може да предвидим соларни колектори UltraSol, които да бъдат свързани с едната серпентина на бойлера, а втората сепрентина да остане свързана с котела или термопомпата ни. 

Благодарение на общата контролна система TopTronic E и следенето на прогнозата за времето имаме възможност да изберем начина на затопляне на бойлера. Имаме избор от режим "еко" до режим "комфорт", т.е. дали да дадем максимална възможност на слънчевата енергия да затопли бойлера, или да дадем приоритет на постоянната температура в бойлера и включването на котела или термопомпата, за да я осигури. 
Осигуряването на целогодишен комфорт в дома е важно решение, което всеки един от нас трябва да вземе навреме. Системните решения на Hoval са един добър пример за това. Топъл дом през зимата, прохладен през лятото, с осигурен свеж въздух и топла вода целогодишно.
Ако Ви предстои проектиране на бъдещия Ви дом, обмислете добре решението за отопление, охлаждане и вентилация. Свържете се с консултант на Hoval сега, за да Ви помогне в избора на най-добрата система. 

Hoval предлага пълна подкрепа на проектанти по част ОВК, архитекти, интериорни дизайнери и инсталатори. Можете да разичате на навременна консултация и техническа информация по всяко време. 

Ако статията Ви е била интересна, споделете я с приятели.
автор
Stanimira Dimitrova