Устойчиво отопление: спестете пари и защитете климата с хибридна система

◄ Обратно към статиите

Хибридните отоплителни системи съчетават предимствата на няколко технологии в една високоефективна, надеждна и екологична система. Освен топлоизточника, важни компоненти са разпределението на топлината и управлението на системата.

Законите, регулиращи енергийното и ефективно отопление с ниски емисии, стават все по-строги в цяла Европа, а с това расте и стремежът към постигане на целите за опазнаве на климата. Жилищните комплекси, търговските и обществените сгради са обект на тези регулации и изискват минимални емисии на CO2 и висок дял от възобновяема енергия, като същевременно осигуряват постоянно топлоснабдяване и рентабилна експлоатация. Хибридните системи са най-доброто решение за отговаряне на тези изисквания.

Необходими са системи използващи все повече възобновяеми източници.

Най-новото поколение газови кондензни котли е по-екологично от всякога: UltraGas®2 на Hoval вече може да работи на биометан и скоро ще може да работи и с 20% водород. Отоплението с газ е още по-устойчиво, ако се комбинира с допълнителни регенеративни източници на топлина в една интелигентна система. 

Хибридните отоплителни системи вече са издържали изпитанието на времето. Модулната им конструкция означава, че те могат да бъдат гъвкаво настроени, за да отговорят на специфични изисквания или променящи се условия. Дори съществуващите отоплителни системи могат да бъдат актуализирани до най-съвременните технологии със зелени технологии. Всяка хибридна система е допълнена с бойлери и резервоари за битова вода. Hoval предлага няколко версии на пълни хибридни системи от един производител – перфектно координирани и със стандартизирани системи за управление. Тук даваме кратък преглед на най-забележителните комбинации:

Хибридно отопление с термопомпа и газ

hibridna-sistem-s-gazov-kotel-i-termopompa-hoval.png

Газов кондензационен котел UltraGas®2 + Термопомпа Belaria twin AR + Топлообменна станция TransTherm aqua LS

Термопомпите са най-ефективни и пестят енергия особено през пролетта, есента и при меки зимни температури. Ако външната температура падне значително под нулата, високоефективният газов котел се включва автоматично. Това означава, че основните изисквания за отопление и битова гореща вода се покриват ефективно от термопомпата, а всички пикови мощности се поемат надеждно от газовия котел. В резултат на това инвестиционните и експлоатационните разходи за термопомпата се намаляват значително: тъй като не е необходимо да работи при температури под нулата, мощността й може да бъде по-малка, а по този начин ще изисква минимално електричество за работа.

Хибридна система с газов кондензационен котел и слънчеви колектори

hibridna-sistem-s-gazov-kotel-i-termopompa-hoval.png

Газов кондензационен котел UltraGas®2 + слънчеви колектори UltraSol 2 с буферен резервоар + топлообменна станция TransTherm aqua LS

Соларната топлинна енергия е идеално допълнение към газовите хибридни отоплителни системи. Слънчевите колектори и буферният резервоар позволяват да се използва силата на слънцето за значително намаляване на разхода на енергия за отопление и битова гореща вода, като същевременно има важен принос за опазването на климата.

Система за разпределение на топлина за максимална ефективност

gazov-kotel-ultragas2--toploobmenna-stancia-i-razpredelitelni-kolektori-transshare.jpg

Освен двата топлоизточника – котел и солари, трети важен компонент е разпределителният модул Hoval TransShare, който осигурява най-ефективното разпределение на отоплението и битовата гореща вода. Той предоставя готова систеза за свързване от изолирани разпределителни колектори и помпени групи и аксесоари, която може да бъде индивидуално адаптирана към всяка хибридна система. Разделното връщане за високи и ниски температури на топлоносителя подобрява ефективността на системата с още около 8%. (виж повече за кондензната технология на UltraGas тук)

Предимствата на газовата хибридна отоплителна система с един поглед

  • Кондензационният котел се грижи за покриване на пиковите мощности, което означава, че термопомпата може да работи икономично през останалото време.
  • Термопомпата може да бъде избрана с по-малка мощност, защото не е необходимо да покрива пикови мощности, а по този начин се спестява място и инвестиционни разходи.
  • Надеждността на отоплителната система като цяло се повишава, тъй като има два независими източника на топлина.
  • Максимална ефективност и минимални стойности на CO2 в резултат на отделните енергийни източници, които работят в перфектна хармония.

Двата топлоизточника са умело комбинирани, позволявайки на всеки да покаже своите силни страни, като същевременно компенсира малките недостатъци на другия. Hoval интегрира отделните компоненти в цялостна система, която се отличава през цялата година със своите икономически и екологични характеристики.

Ако искате повече информация за правилните хибридни решения за вашия проект, експертите на Hoval с радост ще ви помогнат! Свържете се с Hoval : www.hoval.bg, office.bg@hoval.com, 0700 20 755

автор
Stanimira Dimitrova