RoofVent® и TopVent® с термопомпа - шампиони в енергоспестяването

◄ Обратно към статиите

Hoval произвежда децентрализирани климатични апарати от 40 години. От самото начало ефективното потребление на енергия е водещ принцип за развитието на всяко следващо поколение покривни климатични апарати.

Децентрализираните системи за вентилация, отопление и охлаждане на големи еднообемни сгради се доказаха като изключително добро и ефективно и превъзхождат централизираните система с много предимства.

Те са гъвкаво и адаптивно решение, което лесно отговаря на всички изисквания на сградите и тяхното вътрешно разпределение. Затоплят целият обем без никакви загуби на енергия и само с 1оС температурна разлика на всеки 10 метра височина. Затоплят равномерно работната зона, без да има усет за течение. При необходимост бързо и лесно може да се обособят отделни зони с различни микроклиматични условия, както и след време да бъдат променени, преместени или просто настроение за новите изисквания.  Монтажът на децентрализираните системи е изключително бърз, в сравнение с дългите сложни въздуховодни трасета на централизираната система. При нужда от сервизиране, не се налага да се спира цялата система на сградата, а се сервизира само един апарат. По този начин вътрешния комфорт не се променя и работният процес не е нужно да спира. Това са част от предимствата на системите.

roofvent-vrv-cuted-view-small.jpg

Изпитаните покривни апарати RoofVent® работят с пресен въздух, който се затопля и охлажда с високоефективен рекуператор, когато е необходимо се включва водния топлообменник на изгода на апарата. Доставяният дебит въздух от 5500 m³ / h до 8000 m³ / h. Един апарат може да покрие площ до 1 декар.

topvent-tp.png

Добра комбинация за постигане на най-добра ефективност е с покривните апарати TopVent®, които работят с пресен въздух или на рециркулация. Те нямат вграден рекуператор, но затоплят въздуха с помощтта на топлообменник на изхода на апарата. Доставяните дебити с тях са от 6000 m³ / h до  9000 m³ / h

Тези добре изпитани системи работят като децентрализирани от 40 години насам, а в последните две години те работят и като напълно автономни системи благодарение на възможността им да се свържат с термопомпени агрегати. Монтираната на покрива термопомпа, спестява дълги тръбни трасета в подпокривното пространство, както и пространство в техническото помещение, в същото време прави всеки един апарат напълно автономен, тъй като работата на всички монтирани апарати вече е напълно незавизима един от друг. Разбира се, обединени в една обща контролна система, те могат да работят и в пълен синхрон.
solution_baumarkt-1.jpg

Използването на децентрализирани и автономни системи от покривни апарати Hoval RoofVent и TopVent в комбинация с термопомпи вече е факт и през изминалите две години бяха монтирани голям брой системи в международен план. Това ни дава още по-голяма яснота и доказателство за ефективността на системата и потвърждава теорията, че инвестицията в тази система е изключително добра и има бърза възвращаемост.

За да покажат ефективността от тази добра комбинация, нашите експерти от Hoval подготвиха техническа статия, подкрепена с много цифри и реални параметри.

Прочетете статията в оригинал (на английски) тук  >>

  Ако информацията Ви е била полезна, чувствайте се свободни да я споделите!


автор
Stanimira Dimitrova