Как вентилацията намалява до минимум риска от инфекции. Изчисления с вирусен калкулатор.

◄ Обратно към статиите

Калкулаторът Corona VIR-SIM 2.1 използва различни променливи за изчисляване на риска от инфекция, като например размера на помещението, броя на хората и начина на вентилация. Различните параметри се въвеждат просто на уебсайта на Corona Calculator. След това системата изчислява риска от инфекция с течение на времето и показва резултата като графика.

Колкото по-големи са учениците, толкова по-висок е рискът. Сравнявайки горните класове на училищата, средните и началните класове, едно нещо става много ясно: механичната вентилация намалява многократно риска от инфекции.
При избора на механична вентилационна система трябва да се обърне внимание на класа на филтрите и степента на рекуперация. Изключително подходящи са системите за комфортна вентилация с рекуперация, каквато е и системата HomeVent® от Hoval. Научете повече за нея като прочетете тази статия.

Вижте няколко примерни изчисления за риска от инфекции при три различни ситуации - без вентилация, проветряване чрез отваряне на прозорци и чрез използване на механична вентилация.

Примерни изчисления в начално училище

Изчисления без вентилационна система и без проветряване

Ако началното училище не се проветрява сутринта, рискът от инфекция по обяд е 4,4 пъти по-висок, отколкото в референтната ситуация (фигура 1). Ако прозорците се отварят редовно, стойността може да се намали до 1,7 (фигура 2), а в клас с механична вентилационна система стойността е само 0,7 (фигура 3) - това е по-нисък риск, отколкото в референтния клас.

риск от предаване на вируси в начално училище без вентилация
Изчисления при отваряне на прозорци за проветряване. 

Тук наблюдаваме намаление на риска, но за да получим този ефект, прозорците трябва да останат отворени по-продължително време. Това не винаги е възможно, поради продължителността на учебните часове и кратките междучасия, но в същото време и води до загуба на ценна енергия и увеличаване на разходите за отопление и охлаждане на училището.
риск от предаване на вируси в начално училище с отваряне на прозорци
Изчисления с използване на механична вентилация.

На графиката виждаме, че при използването на вентилационна система рискът значително намалява. Повече от 5 пъти по-нисък риск от зарязяване с вируси, отколкото в стая без вентилационна система и 2 пъти по-малък риск от стая, която се проветрява с отваряне на прозорците.

риск от предаване на вируси в начално училище с механична вентилация

Кога вирусите виреят по-дълго във въздуха около нас?

Вентилационна система с рекуперация HomeVent помага за намаляване на летливите вируси
Вирусите и всички летливи вещества са леки. Те виреят по-високо, когато въздухът в помещението е прекалено сух. За да намалим риска от поглъщането на вируси, е необходимо да поддържаме здравословна влажност на въздуха между 40 и 60 %.

Именно за това използването на вентилационна система, която използва рекуперация на топлина и влага е най-добрият избор за поддържане на здравословна влажност.

Вижте какво казва Д-р Стефани Тейлър : консултант за контрол на инфекциите в медицинския университет в Харвард, ASHRAE почетен преподавател и член на ASHRAE епидемична работна група: 40 до 60 RН - здравословната влажност - становището на експертите | Hoval

Нивото на СО2 в класните стаи трябва да се следи постоянно.

Всички сме забелязали, че когато една стая не се проветрявя и в нея има продължително време много хора, а още повече деца, кислородът бързо свършва и на всички започва да им се доспива, да губят концентрация и фокус.

Това е така, поради насищането на въздуха с въглероден двуокис СО2 и изчерпване на кислорода, който ни ободрява.

За да се избегне това, е необходимо да се подава постоянно количество пресен въздух, богат на кислород. Добро решение е комфортна вентилация с рекуперация, тъй като тя работи денонощно и пести енергия. Научете повече за нея в статията по-надолу.
Чист въздух в класните стаи без вируси с вентилация от Hoval

Коя вентилационна система е подходяща за поддържане на здравословен климат в домове, училища и офиси.

Когато избирате вентилационна система, има няколко фактора, на които да обърнете внимание: 

  • вентилационната система трябва да има висока степен на рекуперация, не само на топлина, но и на влага
  • да може да поддържа зададената влага на въздуха
  • да има висок клас филтри за пречистване на пресния и засмуквания въздух
  • да бъде надеждна и с дълъг живот на експлоатация
  • да бъде безшумна, за да не пречи на дейността на обитателите в помещенията
  • да има гаранционен и извънгаранционен сервиз и поддръжка
Един добър пример, отговарящ на всички изброени фактори е комфортната вентилационна система HomeVent от Hoval. 

Тук естествено идва и въпросът, защо с точно с HomeVent ще имаме безопасна среда?
Отговорът може да прочетете тук: 3 основни причини: Защо не трябва да се притеснявате за предаване на вирус през вентилационната система на HomeVent | Hoval

HomeVent-for-article-head-picture-with-living-room-and-TTE

Примери от практиката и приложения

автор
Stanimira Dimitrova