Децентрализирани вентилационни апарати в сърцето на дърводобивната промишленост

◄ Обратно към статиите

Изборът на подходяща вентилационна система е от решаващо значение още в етапа на проектиране, независимо дали става въпрос за реновации или ново строителство. Наличието на достатъчно свеж, пресен и филтриран въздух повишава не само комфорта, но и производителността на служителите. Благодарение на децентрализираната системата, която не изисква въздуховоди, инсталираното решение в завода PWCC за дървообработване отговаря идеално на инфраструктурата на сградата и осигурява достатъчно свободно пространство по височина. Инсталираната система освен, че е високоефективна, намалява разходите на енергия и едновременно с това оказва добро въздействие върху околната среда. Прочетете тази статия и ще се уверите на 100%, че тази инвестицията си струва. 

  

Как вентилационните апарати на Hoval поддържат принципите на „Зелените сгради“, наистина ли са толкова ефективни и какви са истинските предимства на инсталираните децентрализирани и безвъздуховодни апарати? Ние поговорихме на тази тема с г-жа Ивана Филипович, ръководител на внушителния завод „Pannonian wood competence centre“ във Вировитица – сърцето на хърватската дървообработваща и дървопреработвателна промишленост, който заема площ от 1700 м2

Pannonian wood competence centre“  е един от най-значимите проекти на ЕС и е на стойност близо 45 милиона хърватски куни, като 99% се финансират от безвъзмездни европейски фондове. Всъщност това беше първата покана за отпускане на безвъзмездни средства за бизнес инфраструктура, което е стъпка към много по-високо ниво.    

Подготовката на подобни тежки инфраструктурни проекти отнема средно от две до три години. Първо, задължително трябва да се погрижите за концепциите на техническата документация, да се получат необходимите разрешителни за строеж, да се решат правните имуществени отношения и други подобни неща. Втората част се отнася за подготовката и подаването на необходимата проектна документация спрямо сегашните изисквания на ЕС. Тази част беше поета от VIDRA (Агенция за развитие на окръг Вировитица Подравина), която изготви пълното заявление и документация. Освен подготовката на задължителната документация, друга важна част е координацията на целия екип на проекта и в нашия случай на научната общност (Лесотехническия факултет и института Рудер Боскович) за бъдещи програми за научноизследователска и развойна дейност“, обясни г-жа Филипович.   

Фигура 1: Изграждане на Pannonian wood competence centre

PWCC_center

Снимков материал: Pannonian wood competence centre 

Pannonian wood competence centre“ е специализиран в толкова много области и със сигурност ще има положително въздействие върху хърватската дървообработваща промишленост. Това е не само най-големият проект финансиран от европейските структурни и инвестиционни фондове, но и разпознаваем по уникалната си  инфраструктура.

Pannonian wood competence centre  е важен, защото използва модел с тройна спирала и свързва научния, публичния и частния сектор. Също така служи като поддържаща институция и център за развитие на предприемачи в дървообработващата промишленст. Pannonian wood competence centre е ориентиран към разработването на нови иновативни продукти с добавена стойност. Предлагаме на предприемачите широка гама от услуги, от осигуряване на финансови инструменти от национални и европейски фондове до специализирани услуги, като например развитие на конкурентноспособностна на продуктите с използване на наличната технология и цялостно производствено оборудване. Нашата иновативна компания лесно може да отоговори на всички предизвикателства в разработването на продукти и да отговори на всички необходими страндарти“, добави г-жа Филипович.

Реализацията на проекта продължи почти 2 години и през това време имаше доста предизвикателства като приключване на целия проект за ограничен период от време, извършване на всички необходими строителни дейности в срок, подготовка за провеждането на търгове за възлагане на обществени поръчки за оборудване и високи технологии и др. 

Г-жа Филипович ни разкри най-голямото предизвикателство:   “Лично за мен, най-голямото предизвикателство беше да превърна Pannonian wood competence centrе едновременно в център за развитие и помощна институция. Това означава, че във всеки един момент трябва да разполагате с по-висока технология – в сравнение със стандартното производство, трябва да достигаме по-високо ниво, за да можем да спечелим доверието на предприемачите. Ако сме на едно ниво с предприемачите, то тогава те няма да имат нужда от нашата помощ и подкрепа.“

В реализацията на проекта спациален акцент бе поставен върху иновациите и прилагането на принципите в „Зелените сгради“, което отлично се доказва с уникалния разцъфнал зелен покрив на сградата, а ние от Hoval сме изключително горди, че апаратите Hoval RoofVent RH са инсталирани в такава екологична зелена среда, в синхрон с мотото ни „Отговорност за енергията и околната среда“

Г-жа Филипович ни разкри как работят по отношение на ефективността и екологичността, и как се грижат за зеления покрив и отглеждането на цветята: 

“Това, което украсява цялата сграда и е една от основните й характеристики, е използването на възобновяеми източници на енергия, като соларни инсталации за нашите нужди от топла вода, отоплителна система, използваща възобновяеми източници и уникалните „зелени покриви“. Аз лично ще кажа, че инсталираната система  Hoval дава добавена стойност в цялата тази история. Независимпо от факта, че на зеления покрив има монтирано механично съоръжение, то идеално се вписва в естествена зелена среда, още повече от факта, че самото то използва енергията на отработения въздух и постига голяма степен на рекуперация, с което отговаря на изискванията ни за опазване на околната среда. Комфорта в работната обстановка и постигането на стандартите за енергийна ефективност за нискоенергийни сгради са гарантирани, а те са важни за нас. От потребителска гледна точка системата е напълно автоматизирана, с нея се работи лесно, тъй като разполагате с интелигентна и интуитивна контролна система!“  

Фигура 2: Апарат RoofVent RH върху зеления покрив на сградата 

ventilacionen-aparat-hoval

Снимков материал: Pannonian wood competence centre 

В Pannonian wood competence centre също така са инсталирани и два апарата TopVent DHV, които също са част от децентрализираната безвъздуховодна система. На въпросът дали в залата има достатъчно чист въздух без усет за течения, г-жа Филипович отговори така:

“Системата върши работата си перфектно и ние като краен потребител сме изключително доволни. Същото се отнася и за двата допълнителни апарата TopVent. Не сте получавали обаждане до момента от нас, нали? Мисля, че това е достатъчно доказателство, че системата работи гладко и без никакви проблеми. Освен това имаме чист въздух и добри климатични условия вътре в производственото хале“, разкри г-жа Филипович.

Фигура 3: Апарат TopVent DHV в подпокривното пространство

TopGas-ventilacionen-aparat

Снимков материал: Pannonian wood competence centre 

Благодарение на безвъздуховодната система, апаратите не заемат голямо място и има достатъчно свободно пространство в целия обем на халето. Това беше потвърдено и от г-жа Филипович:

”Тъй като външните тела са на покрива, а височината на вътрешните тела е добре проектирана, нямаме никакви смущения в работата. Също така централната контролна система е с относиттелно малки размери и не пречи на работата на машината. Всъщност, системата е почти незабележима и не нарушава инфраструктурата на самото пространство!”

Фигура 4: Децентрализирни апарати TopVent DHV за отопление и вентилация

Hoval-in-PWCC

Снимков материал: Pannonian wood competence centre 

Накрая засегнахме и темата за контролната система и опитът на Hoval в тази сфера. Бяхме много доволни, че контролната система от Hoval не е сложна за потребителя, а напротив – изключително улеснена за бораване  -  особено след обучението ни от Hoval. До момента Pannonian wood competence centre не са имали проблеми с вентилационните апарати, а възникналите възникнали въпроси са разрешавани в рамките на 24 часа след контакт със сервизното обслужване на Hoval. Г-жа Филипович не крие удоволетворението си от инсталираното решение:   

Лесна поддръжка, висока енергийна ефективност и опростена контролна система, това определено са ключови характеристики, които бихме препоръчали на всички бъдещи инвеститори, които се интересуват от този тип решения“.  

Удоволетворените клиенти са най-силното доказателство, че сме на прав път. Те ни вдъхновяват да бъдем още по-добри в бъдеще, защото в полза на всички е да се грижим за опазването на енергията и околната среда.

Ако този случай от практиката Ви е заинтригувал, искате да научите повече за решенията на Hoval за производствените сгради или имате подобен проект, за който това решение представлява интерет, свържете се сега с експерт на Hoval и получете безплатна консултация. 070020755 , office.bg@hoval.com

автор
Alexandra Dragoi