Чист въздух и тишина в студио за видео и звукозапис MixTone, благодарение на комфортна вентилация с рекуперация HomeVent

◄ Обратно към статиите

Всички знаем, колко е важно да доставяме пресен въздух в домовете си, особено след като влезнаха в сила енергийните норми за плътност на сградите. Принудителната вентилация става необходимост, въпреки че имаме прозорци в домовете си. Днес ще ви разкажем за едно изключително интересно приложение за комфортната жилищна вентилация, за място където дори няма прозорци, и където звукът и тишината имат огромно значение – студио за видео и звукозапис MixTone.

img_6475.png

Кирил Атанасов е трето поколение музикант по образование и призвание. Има дългогодишен опит като пианист в различни музикална формации, работещи в най-големите корабни компании и хотелски вериги в Азия и Европа. Срещите му с много хора от музикалния бранш и любовта към музиката и изкуството, която получава като наследство от баща си и дядо си, водят естествено до идеята за основаване на собствено звукозаписно студио, което да продължи семейната традиция. И така през 2020 година основава студио MixTone. От 2021 година започва изграждането на новото помещение за репетиции и запис на изпълнения на всички видове музикални инструменти и гласове, професионален дублаж, както и заснемане на разнообразни видео продукции, като филми, реклами, музикални клипове и други.

Когато в началото има емоция, професионализъм и качество, финалът винаги е перфектен. Така се получи и в студио MixTone. Ето какво ни разказа Кирил Атанасов.

Разкажи ни с две думи, как стигна до идеята за вентилация в помещението и по-точно как откри HomeVent.

Студио Микстон е планирано още със строежа на сградата, в която се намира, и затова помещението няма прозорци, с цел по-добра шумоизолация и акустика. В такова помещение е немислимо да няма вентилация и тя беше предвидена още от самото начало на изграждане на стените и таваните. Открих HomeVent чрез мой познат, който многократно е ползвал услугите  на фирмата производител Hoval и е убеден от личен опит за високото ниво на нейната работа. Разбрах, че фирмата е базирана в Лихтенщайн, а това от пръв поглед подсказва, че става дума за швейцарско качество, а аз имам много добри впечатления от всички швейцарски компании, до които съм се докосвал.

Какво беше най-важно за теб при избора на система?

Най-важно за мен беше качеството на работа на системата и същевременно като основен фактор за избора ми беше ниското ниво на шум, генериран от работата на рекуператора. Това беше от изключителна важност за шумоизолацията като една от крайните цели за изграждането на студиото. Още в началото планирахме рекуператорът да се монтира извън студиото и в тази връзка за мен също беше важно въздуховодите да не вкарват външен шум вътре в помещението. Екипът на Hoval ме увери, че с поставяне на специални индивидуални шумозаглушители върху всеки въздуховод, шумът ще бъде сведен до минимума, който търсех.

Ти сам монтира системата и тук е идеалния момент да попитаме, лесно ли беше?

Когато се подготвихме изцяло с проекта и всяка стъпка ми беше ясна, тогава вече монтажът беше лесен! Най-труден беше процесът на подготовка – той ми отне няколко месеца! Допитвах се до специалисти като инженери и акустик с опит в изграждането на помещения третирани за вискока степен на шумоизолация, като дискотеки, заведения, супермаркети, студиа и други, със силни източници на шум (над 90 dB).

Всички детайли съгласувах с тези специалисти с разнороден опит и така предвиждах и описвах и най-малката подробност по изграждането на цялото студио и в частност – вентилационната система.

Останах изключително доволен от инструкциите от производителя, следвайки ги беше лесно да работя. Най-голямата трудност дойде от това, че търсех много висока степен на шумоизолация. Трябваше сноп от 15 малки въздуховода с диаметър 75 мм, всеки от които облечен допълнително с акустична вата с възможно най-високата степен на шумоизолация, да влязат плътно в шахта, без никакъв въздух между ватата и въздуховодите.


Монтаж на комфортна вентилация HomeVent в студио MixTonе. 
Видео предоставено то MixTone.

Разкажи ни малко повече за важните моменти и елементи при изграждане на звукозаписно студио. Знаем, че тук има много специфични детайли, защото поглъщането и отразяването на звука от ограждащите елементи са важни.

Има два основни елемента – шумоизолация и акустика.
Още на етап планиране предвидих всички детайли, включително и финалното позициониране на апаратурата и мебелите.

Ефективната шумоизолация означава да се следват различни принципи за изграждането на пода, стените, тавана и специално внимание на ъглите. Закупуването на висококачествени материали и получаването на ноу-хау в България беше сериозно предизвикателство, тъй като материята е много специфична, а елементи като акустичен гипсокартон, акустични силиконови уплътнители, дванадесетслойни врати, пружиниращи окачвачи за таван, гумирани кутии за контакти, битумни мембрани за ударен шум са от съществено значение за крайния резултат. Комбинациите между различните материали допринася за поглъщането или отразяването на звуковите вълни с различни честоти. Основната причина вентилацията да се изгради в скосена шахта между тавана и стените е именно заради акустиката на помещението. По този начин се премахна 90 градусовия ъгъл между стените и тавана, където по-принцип се концентрират ниските честоти, а също така и естетически се получи отлично.

img_6495.png

Как отопляваш студиото, имаш ли допълнителна система за това? Музикалното оборудване отделя ли топлина, имаш ли нужда от охлаждане лятно време?

За отоплението през зимата включваме конвектор на ток. Висококачествените материали, които използвах за шумоизолацията до голяма степен помагат и за топлоизолацията, т.е. не е необходима много енергия за поддържане на топлината вътре в студиото в студените месеци. Само като пример мога да дам, че стените са 60 см, таванът 30 см, подът 25 см, вратите 16 см, като различните пластове от материли варират от 4 мм до 50 мм.

И обратно, през лятото нямаме нужда от допълнително охлаждане, защото помещението поддържа прохладна температура, тъй като няма прозорци и не позволява навлизането на горещина отвън, и само внасянето на чист въздух чрез вентилацията е напълно достатъчно.

mixtone-studio-1.jpg

Направи ли тестове на системата? Комфортната вентилация в режим на работа отразява ли се на звука в записите? Постигна ли пълна тишина и в същото време достатъчно чист и богат на кислород въздух в помещение, което няма прозорци?

Абсолютно. Има дни, в които 5-7 души свирят или дублират заедно в студиото, при това свиренето изисква енергия и движения, при които се отделя топлина – представете си как свири барабанистът! -  без добра вентилация това просто би било невъзможно или крайно неприятно.

Относно шумът от работата на вентилацията бих казал, че е минимален, а именно 3 dB при максилен режим на работа. Когато ползвам системата на 50%, тя работи абсолютно безшумно. При различни дублажи на филми и реклами, запис на подкастове и подобни проекти, изискващи запис на глас без наличието на друг музикален фон, също сме постигнали необходимата максимална тишина. 

Предполагаме, че влагата не въздейства благоприятно на фината звукозаписна техника и и музикални инструменти. А сухият въздух влияе на гласовете на хората да възпроизведат оптимален звук. Успяваш ли с HomeVent да осигуриш добри условия от тази гледна точк

Точно така, влагата е враг на всеки акустичен музикален инструмент и на техниката за звукозапис, микрофоните и т.н. Ние разполагаме с множество електрически инструменти, както и акустично пиано и сет барабани от най-висок клас и за мен е от първостепенно значение въздухът в студиото да не представлява дори най-минимален риск за тяхното увреждане. Вентилацията HomeVent помага за поддържане на оптимална влажност в студиото, когато е необходимо, и нямаме никакъв проблем със сух въздух. Изрично питаме екипа от дубльори, с които работим, както и певците, дали се чувстват комфортно и до този момент всички ни споделят, че атмосферата е отлична.

img_6488.png

След първите записи в студиото какво е мнението на твоите партньори и клиенти?

Клиентите ни винаги са били доволни, както от професионалното ни отношение към работния процес, така и от уютната и приятна атмосфера на студиото. За комфорта на музикантите, дубльорите и участниците в различните видео проекти, които заснемаме на място в студиото, допринася и винаги свежият въздух в помещението, което дължим на системата HomeVent.

mixtone-studio-2.jpg

Ако трябва да обобщиш с едно изречение какво е комфортната вентилация HomeVent за теб, какво ще бъде то?

Онази част по пъзела която не се вижда, но се усеща!
* Снимки и видео материал - предоставени от Кирил Атанасов, студио Микстон
автор
Stanimira Dimitrova