Най-модерният басейн за подводни филмови снимки в Европа се отоплява от Hoval

◄ Обратно към статиите

Басейнът на Nu Boyana Film Studios е специално проектиран за подводни снимки.  Широчината му е 20 m, дъблочината 6 m, а обемът му е 2400 m3. През специален страничен прозорец с размери 2,10х1,60 m режисьорите наблюдават подводните снимки.

Високотехнологично отопление за високотехнологично заснемане

Басейнът бе открит в началото на 2018 година, а за отоплението му се грижи сдвоения котел  UltraGas® (1000D). Температурата на водата може да достигне до 32оС, а работата на котлите може да бъде наблюдавана и  контролирана от разстояние благодарение на интернет свързаността на контролера TopTronicE

На световно ниво

Изграждането на басейна продължи малко повече от година, но днес вече студиото и самият басейн дават голяма свобода на режисьорите при заснемането на различни сцени. 
Сградата има достатъчно големи портали, през които да преминат големи монтажни съоръжения за изграждането на снимачни площадки, а вътре в студиото е разположен товароподемен кран (10 тона).
Специалното UV лъчение за третиране на водата позволява използването на хлор да бъде минимално, а температурата на водата в басейна може да бъде плавно регулирана чрез кондензната технология на котлите UltraGas.
Вижте как беше изграден басейна и прочетете тук http://nuboyana.com/biggest-water-tank-europe-filming/

снимков материал: nuboyana.com
автор
Stanimira Dimitrova