Обслужване изцяло от покрива. Новите TopVent® - децентрализирани климатични системи са тук.

◄ Обратно към статиите

Новото поколение TopVent® - децентрализирани системи за вентилация и климатизация на еднообемни сгради - вече е тук.
Новата серия покривни вентилационни апарати за подаване, рециркулация и смесен въздух предлага най-добрата гъвкавост за оптимален контрол на микроклимат и се вписва безпроблемно в гамата от децентрализирани системи за индустриални сгради и спортни зали. Едно от основните предимства на новите апарати TopVent® е, че монтажът и поддръжката вече ще се извършват изцяло от покрива.

Защо е важно да не се прекъсва работния процес?

at_2019_ennsdorf_salvagnini__10_-ret.png
Hoval разработи модулите TopVent® специално за изискванията на модерните логистични, търговски или производствени халета, а също и спортни зали. Те допълват доказалите се децентрализирани системи за микроклимат навсякъде, където е важна необезпокояваната работа на служителите в производство и логистика и при постоянна температура. 

Обслужването и подръжката на системата за отопление, вентилация и климатизация в производствените халета не трябва да спира производствения процес. Защо това е важно ?
Всяко спиране на работния процес на служители и оборудване в производството води до своите загуби на производителността на цялото предпиятие. Преди появата на новите апарати TopVent серии C и S обслужването беше възможно от вътрешността на халето. За да се направи регулярен сервиз или аварийно обслужване беше необходимо да се прекрати работния процес в зоната, в която се намира апарата и се монтира вишка, чрез която да се достигне до височината на подпокривното пространство. Понякога обслужването е бързо, но дори и половин до един час спиране на работа, може да доведе до намален капацитет на производителност за завода или блокиране работата на мотокарите в логистичните халета, или дори спиране на тренировки в спортни зали. 

Разработената нова климатична система се базира на нуждите на клиента. Специалистите и разработчиците на нови технологии в Hoval съобразяват всеки един детайл, за да може да се осигури по-добро покриване на всички важни елементи. 
За да бъде една вентилационна система ефективна, тя не само трябва да осигури техническите параметри като топлина, пресен въздух, влажност, но и да осигури улеснена и безпрепятствена работа на всеки един служител.

Лесното проектиране и монтаж спестява време и пари.

at_wals-siezenheim_porsche_2019_halle_hoval-1.jpg
Системите на Hoval за вентилация, отопление и охлаждане на халета са проектирани като енергийно независими и индивидуални решения. Те могат да се планират бързо и лесно и да се интегрират оптимално в почти всяка среда без сериозни структурни изисквания и без компромиси. Модулните системи се монтират на покрива, равномерно разпределени, за да се постигнат възможно най-добрите климатични условия в сградата на халето.

Апаратите се доставят готови за монтаж и свързване към топлинния източник. Могат да бъдат изградени системи свързани с кондензни газови котли или термопомпи.

Изтеглете софтуер за селекция и изчисление HK-Select 

Шест серии апарати TopVent за покриване на оптимална климатизация

Сега има шест серии на новите покривни апарати TopVent® - за рециркулация или подаване на въздух, отопление и/или охлаждане - всяка от тях с два размера на мощността.

Те покриват всички възможни изисквания за оптимална климатизация на индустриални и спортни зали.

TopVent® CH | CC | CHC | SH | SC | SHC
Как да разпознаем функционалността на апарата по неговата абревиатура?

Първата буква показва серията на апарата и неговата основна функция на работа с пресен въздух или рециркулация:

  • Серия С - апарати работещи на рециркулация
  • Серия S - апарати работещи на пресен въздух


Втората част от абревиатурата показва режима на работа - дали работи само за отопление или и охлаждане, също дали е 2-тръбна или 4-тръбна система.

  • Н    - режим само отопление
  • С    - режим отопление и охлаждане с 2-тръбна система
  • НС - режим отопление и охлаждане с 4-тръбна система

Сега вече лесно може да различим, например модел TopVent® SHC и да разберем, че това е апарат, който работи с подаване на пресен въздух, в режими отопление и охлаждане и използва 4-тръбна система. 


"С новите TopVent® C и S имаме покривна вентилация, която отговаря на съвременните изисквания на нашите клиенти", казва Томас Бачик, продуктов мениджър за климатична техника в Hoval.

В различните комбинации и серии, апаратите TopVent осигуряват дебит до 9000 m3/h, отоплителна мощносто до 145 kW и охладителна мощност до 87 kW.

topvent-c_s.jpg

Покриване на съвременните изисквания на клиентите

Покривните тела TopVent® на Hoval са специално разработени, за да отговорят на изискванията на съвременните логистични, търговски или производствени халета. Всеки квадратен метър площ трябва да се ползва функционално. Това е особено важно в производството. Разполагането на повече производствени съоръжения и складови площи е желание на всеки инвеститор. Именно за това спестяване на пространство за технически помещения е от особена важност.

"По време на разработката беше обърнато специално внимание на факта, че в халето не е необходимо почти никакво пространство за помещенията за обслужване и поддръжка. Това означава, че може полезно да се използва целият обем на залата. Този подход към решенията е от голямо значение, особено в областта на складовете и логистиката." - казва Томас Бацик.

Поддръжка и монтаж от покрива

Апаратите TopVent® се монтират изцяло от покрива върху сглобяеми покривни основи и покривни канали. Всички компоненти, които се нуждаят от поддръжка, са достъпни от покрива - не е необходим достъп от вътрешността на залата. Това означава, че редовната поддръжка и сервизните дейности могат да се извършват, без да се нарушават инфраструктурата и работните процеси в залата.

По време на монтажа само хидравличното и електрическото свързване на оборудването трябва да бъдат направени на място.

Монтажът на апаратите се извършва с кран и не отнема дълго време. Това води до спестяване на разходите за труд и крепежни елементи.

Зоновата концепция за управление с гъвкаво комбиниране на работните режими на различните агрегати отговаря на високите очаквания по отношение на работното време и температурата. Тъй като децентрализираната система от високоефективни апарати TopVent® може да бъде оптимално оразмерена, тя е изключително икономична.

Интегрираният въздушен инжектор  Air-Injector® на Hoval също така осигурява оптимално разпределение на въздуха и малка температурна стратификация от 1оС на всеки 10 метра височина. Ако в работната зона осигуряваме 18оС, то при хале с височина 20 метра, ще имаме едва 20оС в подпокривното пространство. Това спестява огромни загуби на енергия през покрива. 
air-injector_heating.png
Повече информация за системите, както и консултация за конкретен обект, можете да получите от консултантите на Hoval. Заяви консултация тук >> 

Ако децентрализираните системи за отопление, вентилация и климатизация преставляват интерес за Вас, може да прочетете повече и да видите полезни видео материали за тях тук >> 


автор
Stanimira Dimitrova