Вентилация за големи еднообемни халета и зали: монтаж за 30 минути

◄ Обратно към статиите

Децентрализираните вентилационни и климатични апарати се разпределят според функционалността на халето или залата и се монтират или на покрива, или под покрива. Това спестява от времето за проектиране и инсталация, както ценно пространство от работния използваем обем на сградата.

Децентрализираните системи за вентилация и климатизация RoofVent, които работят с рекуперация и подаване на пресен въздух представляват покривен апарат, който е съставен от два модула - под и над покрива. Първо се монтира долната част – модула под покрива, като той се поставя през рамката на покрива отгоре и неговата горна част се равнява с покрива. След това се монтира вторият модул, като той се поставя върху долния модул, след което двата модула се фиксират и завинтват заедно. В зависимост от точното местоположение, монтажът на двата модула може да отнеме около 30 минути.

Опции за монтаж: кран или хеликоптер

dach_kran.jpg

За да може модулите на покривните климатични апарати RoofVent да се повдигнат към покрива, е необходимо да бъдат транспортирани с камион до товарната зона. Ако те пристигнат в камион от затворен вид, ще трябва да има мотокар с дълги вилици за странично разтоварване.

Монтажните дейности не трябва да започват, докато не бъдат доставени всички части на покривния апарат. Това е така, защото горният и долият модул са снабдени със специално настроени уреди и инструменти за управление, поради което те трябва да бъдат инсталирани правилно заедно.

cz_plzen_pilsner-urquell_fabrikhalle_dach_roofvent-1.jpg

Ако е необходим кран с голям обсег и висока кука за инсталиране на апаратите (поради размера на залата) и/или ако кранът трябва да се използва многократно, може да се очаква, че процесът ще отнеме по-дълго времеВ този случай използването на хеликоптер на етапа на инсталиране може да спести време и пари. Както се вижда на снимката двата модула на вентилационния апарат RoofVent се транспортират едновременно от хеликоптера. Всъщност, ако всичко е подготвено правилно, времето за инсталиране може да бъде само шест минути на единица.

Контрол – заедно и поотделно - за ефективна работа

Монтираните вентилационни апарати в една зала или производствено хале обикновено се групират на зони, в зависимост от условията на работа и изискванията за конкретната зона (температура на зоната, време за работа и други).

Съвременното оборудване за измерване и контрол позволява всички монтирани апарати да се управляват като отделните единици (хидравлично индивидуално превключване) или групирани в зони (зонален контролер). В последния случай зоналният контролер управлява работните режими, графици, параметри, блокировки и съобщения за неизправности. Отделен работен и входен модул разпределя блоковете към структурата на инсталацията и задава режимите и програмите на работа.

Независимо дали работят като самостоятелни апарати или в зони, те образуват цялостна система за поддържане на комфортни условия в производствени, логистични халета или спортни или изложбени зали. Тази система надеждно гарантира напълно автоматична и енергоефективна работа на всички компоненти в съответствие със специфичните изисквания на всяка зона и на сградата. Това важи дори когато инсталацията е интегрирана в съществуваща система за контрол на сградите с децентрализирани инструменти и контролни компоненти, напр. чрез интерфейс на Modbus BACnet.

автор
Stanimira Dimitrova