Хотелите, спортните центрове и дори жилищните блокове имат големи нужди за битова гореща вода, как да ги осигурим по най-ефективния и икономичен начин?

◄ Обратно към статиите

Жилищните сгради, хотелите и  спортните зали често се нуждаят от топла вода в големи количества и то в пиковите часове, за да може много хора да имат възможността да се къпят едновременно.

Това е познат проблем: конвенционалните системи за топла вода с бойлери често не могат да осигурят достатъчно мощност, за да покрият пиковите нужди за БГВ. Освен това, имат големи размери и заемат голяма част от техническото помещение. В режим на готовност (standby) те имат големи загуби и това намалява ефективността. 

Характеристики на потребление

Характеристиките на потребление представляват консумацията на битова гореща вода за 24 часа. По-долу има няколко примера за характеристики на потребление от различни сектори. Както показват диаграмите, изискванията се различават значително от сектор до сектор.
pick demands

Видове системи и разлики между тях

Най-често срещаните и познати системи за затопляне на битова гореща вода (БГВ) 

Бойлер със серпентина или ел. нагревател: 
Водата се затопля и се съхранява преди да започнало потребление

Проточен бойлер : Водата се затопля се по време на потреблението, но не се съхранява.

Топлообменна станция с буфер: Водата се запотля и съхранява по време на потреблението.

Какво е решението?

От гледна точка на икономия и ефективност може и най-доброто решение е система за битова гореща вода произвеждата от топлообменна станция в комбинация с буферен съд за съхранение на енергия. 
В този случай водният обем е много по-малък в сравнение със система с бойлери. 

Буферният съд може да бъде монтиран преди или след топлообменната станция, като ролята му в двата случая е различна. Ако буферният съд е монтиран преди топлообменника, то той служи за съхранение на енергия от топлоносителя (например котел), но ако буферният съд е след топлообменника, тогава той съхранява затоплената, но неизползвана битова гореща вода. И двете схеми имат своите предимства, за това изборът на подходяща схема зависи от изискванията и спецификите на конкректния проект. 

Ако имате кондензен котел в инсталацията, особено ако той е UltraGas, ниската температура на връщането е от особено голямо значение. В същото време битовата гореща вода трябва да се загрява до много висока температура. Системата с топлобменици предлага добра алтернатива, тъй като се оползотворява повече енергия и се връща по ниска температура към котела. Тази ниска температура осигурява по-голяма кондензация, а оттам и по-голяма ефективност на кондензния котел. Друго предимство е, че системата работи със значително малко количество воден обем, а това води до ефективност и спестяване на място и енергия.

transtherm1.jpg

И тук идва решението за използване на станциите за гореща вода TransTherm aqua. Със своя топлообменик от здрава неръждаема стомана, те осигуряват оптимално ниво на ефективност.  Ниското температурно връщане например от станцията TransTherm LS е около 30°C, като в тази система има вграден втори топлообменик. Умното нещо в това решение е, че вторият топлообменик поема задачата да охлажда връщането, за да се гарантира постоянна ниска температура на връщане, като по този начин се повишава кондензационния ефект на UltraGas®. Освен всичко това, системното решение има съвсем скромни изисквания спрямо пространството и разполага с отлична гъвкавост като изисква само един контролер - TopTronic® E. 

Единната контролна система TopTronic® E е вградена във всички съоръжения на Hoval и благодарение на това лесно може да бъде изградено подходящо системно решение за всеки проект. Обединени по този начин продуктите на Hoval работят в най-добър синхрон и производителност. Топлообменните станции TransTherm aqua също са част от тази система и лесно се комбинират с котли, солари, буфери, бойлери и другите продукти от гамата на Hoval.

temperraturna-diagrama-na-ultragas-transtherm-hoval

Общо описание на решенията с топлообменни станции за БГВ

В зависимост от необходимите мощности, дебити, пространство и принцип на системата, можете да изберете най-подходящото решение за Вашия проект.

Trans Therm Aqua L

trenstherm-aqua-l.jpg
Един топлообменник и буфер от страна на топлата вода (БГВ)

Trans Therm Aqua LS

transtherm-aqua-ls-4.jpg
Два топлообменника и буфер от страна на топлата вода (БГВ)

Trans Therm Aqua F

transtherm-aqua-f-1.jpg
Един топлообменник и буфер от страна на топлоносителя 

Изтеглете ръководство за проектиране

princip-schemas-1.jpg
Ако сте ОВК или ВИК проектант, то това ръководство ще Ви помогне да направите изчисления за необходимия обем вода, мощността за затоплянето й и да определите най-подходящата система законкретния проект.

В ръководството ще намерите:
  • Основни параметри, твърдост в различни мерни единици и други важни параметри на вода
  • Нужди и потребление в зависимост от типа на сградата
  • Количества за БГВ - изчисляване и изчислителни методи - необходим дебит, температури, мощности и обеми за съхранение
  • Примери и формули за изчисление
  • Таблици за избор на подходяща система
  • Принципни схеми - кое е правилно и кое грешно в практиката и как свързването на рециркулацията влияе на функционалността на системата. 
автор
Stanimira Dimitrova