Ефективно отопление в офис сгради – съвети за инвеститорите

◄ Обратно към статиите

Офис сградите все повече изискват прилагането на ефективно решение за отоплителна система в резултат на все по-високите изисквания по отношение на благоприятен микроклимат в помещенията. 

Комбинацията от кондензни котли и соларни панели представляват енергийно-ефективна алтернатива на традиционните отоплителни системи, осигуряващи комфортна работна среда в офис сградите.

Главната цел на съвременните отоплителна система в офис сградите е да се поддържа високо комфортно отопление с възможно най-малка консумация на енергия. Поради това , тенденцията за инсталиране на нискотемпературни източницина топлина, работещи на работещи с природен газ се вижда по-често. Това са предимно кондензни котли,осигуряващи топлина по високоефективен начин. Кондензните газови котли са решение с най-високата ефективност на работа като използва топлинната от кондензацията, съдържаща се във водната пара, която се образува по време на изгарянето на природния газ. Широката гама от котелни производители ни дава възможност да се избере най-ефективното решение за всяка инвестиция, като се вземат предвид както икономически, таха и технически критерии.

Защо кондензни котли?

Използването на съвременни кондезни котли достига икономии/ спестявания в годишното потребление на гориво до 30% в сравнение с традиционните котли. Също така това носи висока ефективност на работата на устройството – независимо дали става въпрос за малък окачен котел/бойлер или голям котел предназначен за отоплението на цялата сграда. В конвенционални отоплителни устройства, температурата на изгорелите газове се поддържа на високо ниво, така че водната пара, съдържаща се в изгорелите газове да не кондезира котела. Това е абсолютно обратното на кондензен котел. Горивните газоше са дълбоко охладени под т.нар. точка на оросяване на водната пара, при коята започва кондензация. Топлината от кондензация освобождава от водната пара и се възстановява и прехвърля към отоплителната вода. 

Избор на котел с подходяща мощност е едно от основните изискавания за комфорно отопление в офис сгради, както и икономическото и екологично използване на цялата отплителна инсталация. По тази причина Hoval има редица устройства, които се предлагат – котли на средна и висока мощност, които работят на нискотемпературен режим. Това значи, че котелът може да работи с променлива температура на водата, обикновено в режим спрямо прогнозата за времето. Кондензните газови котли си съдействат със слънчеви колектори, като се гарантират минимални разходи за отоплението на сградата -  и се използват например, за производството на битова гореща вода или за целите на централното отопление. 

Кондензния бойлер UltraGas® Gas 

ultragas-5.jpg

Взаимодействие със слънчеви колектори

Повишаването на цените на твърдите горива и електроенергията, кара много инвеститори да инвестират във възобновяеми енергийни източници под формата на слънчеви колектори. Нарастващото екологично съзнание и в микро, и в макро мащаб също се определя от факта, че освен икономически причини има и екологични съображения, които взимаме под внимание  и е така защото слънчевата енергиясе използва успешно не само в домакинствата, но и в офис сгради и обществени сгради, които имат положително въздействие върху икономическия баланс и експлоатацията на сградата.

В офис сградите най-общата цел е инсталирането на система със слънчева енергия, която да осигурява битова гореща вода, а не за целите на централното отопление, тъй като използването на битова гореща вода е необходимо през цялата година , а най-голямото количество енергия, която  получаваме от слънцето е през лятото. Изборът на голяма система със слънчеви колектори е обект на по-различни правила, спрямо стандартните, малки системи , които се използват за еднофамилни къщи , затова  Hoval с дългогодишния опит, който има на базата за определяне на нуждите и характеристиките на сградата на инвеститора, позволява изборът на размера на слънчевата енергийна система, повърхността на слънчевите колектори и обема на водосъдържателите/бойлерите.

Използването на ултра тънките колектори UltraSol изглежда разумно от икономическа гледна точка. С нарастване/увеличаване на системата, така се увеличава и  ефективността на работата, както и икономията от събраната енергия. Затова  употребата на слънчеви колектори носи големи предимства особено за офис сгради.  

Соларните термални панели: 

ultrasol4.jpg

Инсталация на покрива

Подготовката за такава инвестиция трябва да започне с оценка на възможността за инсталиране на колектори в незасенчен район. Благодарение  на най-високата ефективност, монтажът на панелите трябва да се извърши на покрива на сградата, при условие, че тя е плоска. Независимо от местоположението на сградара, соларите могат да се позиционират, така че да бъдат с южно изложение.  В случай на по-полегат покрив и липсата на южно изложение , възможностите за разполагане на колекторите са ограничени, затова всякакви подкрепящи структури особено сложните увеличават разходите за инвестициите. Офис сградите имат среден разход на вода от 7 дм3/ на човек , откъдето идва и оптималното решение за прилагането на буфери за съхраниение на битова гореща вода, капацитът на които трябва да бъде до няколко хиляди литра, като достига тегло до няколко тона. Така, че е необходимо да се намери отопляемо пространство, където ще се вмести, и да се провери дали голямото натоварване на покрива няма да бъде проблем.


Ако тези решения за офис сгради са Ви харесали, моля споделете! 

автор
Günther Köb